Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘NZa bepaalt tarief voor initiatieven als SOS-arts’

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat een tarief voor niet-verzekerde zorg afgeven, volgens Arnold Verhoeven, de oprichter van doktersdienst SOS-arts. ‘Zelfs dit jaar nog’, meldt de zorgondernemer.
‘NZa bepaalt tarief voor initiatieven als SOS-arts’

Verhoeven wil vanaf januari 2010 beginnen met zijn Nederlandse evenknie van het Franse SOS-médecins. De 24-uur per dag bereikbare doktersdienst, die op telefonisch verzoek van patiënten een huisbezoek door een arts regelt, heeft de nieuwe tariefstelling nodig om met de onderneming van start te gaan.

‘Innovatieproject’

Dit leek onlangs nog toekomstmuziek. De NZa liet Zorgvisie weten dat er nog “allerlei haken en ogen zitten” aan het plan van de landelijk opererende SOS-arts. Zelfs het experimenteren met dit zogeheten ‘innovatieproject’ zou door de NZa met een jaar worden uitgesteld. In een persbericht van begin juni maakte de zorgautoriteit melding dat er op de korte termijn geen apart tarief zou worden vastgesteld voor de SOS-arts.

Apart tarief

Een woordvoerder van de zorgautoriteit meldt vandaag dat er mogelijk een apart tarief wordt ingesteld voor de niet-verzekerde zorg. De consequentie kan zijn dat patiënten zelf kunnen betalen voor de dienst, zoals dat in Frankrijk gebruikelijk is. “Maar dat wordt nog besproken”, zegt de woordvoerder. “Daar is nog geen besluit over genomen. Het is ons voornemen om een volledig nieuwe bekostiging voor huisartsen in te voeren per 2011. Tussentijds kunnen we kijken of er een speciaal tarief moet komen voor dit soort initiatieven, maar alleen als dat in het belang van de patiënt is.”

Verzekeraars

Initiator Verhoeven laat weten dat de ontwikkelingen “razendsnel” gaan. “We zijn in gesprek met verzekeraars om de SOS-arts in een aanvullende verzekering op te nemen.” Verhoeven werkt momenteel samen met een zorgmakelaar in collectieve verzekeringen, die deze aanbieden aan kruisverenigingen en grote organisaties. Ook persoonlijk is de ondernemer in gesprek met een verzekeraar. Als er zakelijke afspraken worden gemaakt, beschouwt Verhoeven zijn klacht bij de NMa over de mogelijke kartelvorming van zorgverzekeraars niet langer als relevant.

Raad van toezicht

De raad van toezicht van SOS-arts is nagenoeg compleet. Oud-politica Hanja Maij-Weggen is benoemd als voorzitter. Verder zijn Ralph Pans, de voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, en voormalig IGZ-inspecteur Han de Koning benoemd als toezichthouders. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

SOS-arts klaagt verzekeraars aan bij NMa

LHV: ‘SOS-arts is niet wenselijk’

SOS-arts gaat door in Brabant

Minister Klink wil huisartsen ontzien in bezuiniging

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Een goed initiatief van het Franse SOS -Medecins. Zulke initiatieven moeten sneller door BRUSSEL overgenomen worden.Veel zaken dienen in de Brussel voorrang te krijgen wat in het belang is van de Volksgezondheid.Minder discussie , maar DOEN !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.