Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

NZa-directeur: ‘Tijd voor pijnlijke keuzes in acute zorg’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Nederland kan toe met minder volledig geoutilleerde SEH's 24/7. ‘We begrijpen het sentiment om SEH’s open te houden’, zegt NZa-directeur Regulering Johan Rijneveld. ‘Maar de vrijblijvendheid moet wel af van de hervorming van de acute zorg.’
Johan Rijneveld 660x440
Johan Rijneveld, directeur Regulering bij de NZa
Premium

De huidige, historisch gegroeide spreiding

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    2 REACTIES

    1. 24-02-2022
      Kuipers: vermindering aantal SEH’s is geen doel op zich
      Voor minister Ernst Kuipers van VWS is het verminderen van het aantal SEH’s ‘absoluut geen doel op zich’. Concentratie van acute zorg binnen regio’s ziet Kuipers wel als optie. Dat blijkt bij het Kamerdebat op 24 februari over de acute zorg in Noord-Nederland.

      15-03-2022
      NZa-directeur: ‘Tijd voor pijnlijke keuzes in acute zorg’
      Minder SEH’s 24/7
      Moeten er minder SEH’s 24/7 open zijn? ‘Het huidige aanbod acute zorg is historisch gegroeid en past niet bij de huidige zorgvraag. Bovendien hebben sommige SEH’s ’s nachts wel erg weinig aanloop. Je kunt je echt afvragen of dat wel handig is. Het verminderen van het aantal SEH’s is geen doel op zich

      24-04-2024
      Met de kennis van nu hadden wij toen niet op z’n manier de acute zorg moeten inrichten.Er waren betere opties, helaas.
      Het leek ons toen dat wij de beste oplossing hadden gevonden voor het personeelstekort en het verminderen van de kosten in de zorg.
      Jammer genoeg blijft de zorgpremie elk jaar maar doorstijgen om de zorgkosten te kunnen dekken en het personeelstekort is nooit opgelost door veel uitstroom en weinig instroom.
      Belangrijk dit keer dat wij voor het eerste ook de patiënt (e) zullen meenemen bij het maken van het beleid “ shared decision making“ .
      wij doen het toch voor de patiënt ( e) alhoewel hij /zij nu aan de lange reisafstanden gewend is om de dichtstbijzijnde SEH locatie te kunnen bereiken m.n het noorden.
      Wij hebben verder meer betrouwbare onderzoeken nodig voor echt inrichten van acute zorg en het verminderen van het aantal overgebleven SEH’s zal absoluut geen doel op zich.

    2. Lees alle reacties
    3. NO COMMENT
      -Treant als lichtend voorbeeld
      Kunt u een concreet voorbeeld noemen? ‘De Treant-groep in Noord-Nederland heeft de hoogcomplexe acute zorg geconcentreerd in Emmen. Hoogeveen en Stadskanaal zijn doordeweek-ziekenhuizen met een spoedpost. Ze kunnen zo hun vakbekwaamheid makkelijker op peil houden en hoeven minder nachtdiensten te draaien. Dit perspectief willen we benadrukken.’
      Maar het wordt met minder SEH’s wel drukker. IN NOORD NEDERLAND WAS ER VOORHEEN TWEE KEER PER WEEK EEN SEH-STOP EN NU TWEE KEER PER DAG .
      . ‘De piekbelasting is heel regionaal bepaald. Daar kun je geen uitspraken over doen die landelijk gelden.’

      NO COMMENT
      -Meer opleiden zorgpersoneel
      Waarom kiest de NZa niet voor het opleiden van extra SEH-personeel als oplossing voor de toenemende drukte? ‘MER OPLEIDEN IS NIET ALTIJD DE BESTE OPLOSSING’. We zien dat het vergroten van de capaciteit aan bedden in de ziekenhuizen of langdurige zorg niet altijd de beste oplossing is. We denken dat met het slimmer organiseren van de acute zorg veel winst te boeken valt.’

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.