Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

NZa en Waarborgfonds: We kónden Ikazia Ziekenhuis niet helpen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het Waarborgfonds voor de Zorgsector (WfZ) kunnen niet helpen bij een dreigend faillissement, zoals afgelopen najaar dreigde bij Ikazia Ziekenhuis Rotterdam. ‘Ons doel is niet om een faillissement te voorkomen’, aldus de NZa. WfZ-directeur Frans Schaepkens: ‘Het Waarborgfonds is niet opgericht voor steun aan deelnemers in financiële problemen.’
Ikazia ziekenhuis
Foto: Twan de Veer
Premium

Rik Riemens, ad-interimlid van de

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  1 REACTIE

  1. De enige die zorginstellingen van financieel faillissement kan redden is de minister van VWS en VWS dus. Gebeurde laatst nog met een medicijnmaker in Nederland, die draait nog door tot begin januari met geld van VWS, als er geen nieuwe investeerders komen lijdt de Rijksoverheid een verlies van 400.000 euro. Dus als een radertje in het zorguurwerk maar belangrijk genoeg is of gevonden wordt staat de Staat garant.
   Maar de Rijksoverheid zal niet snel ziekenhuizen meer gaan redden de komende jaren, ook niet via de zorgverzekeraars. NZa bestuurder Marjan Kaljouw heeft al jaren geleden duidelijk gemaakt dat de Rijksoverheid het beleid heeft om rond 2040 nog maar de helft van het aantal ziekenhuizen te hebben dan nu. In het IZA werd daar al een eerste stap naar gezet, de aanrijtijd van ambulances naar een ziekenhuis binnen 45 minuten is niet meer heilig, SEH’s sluiten van streekziekenhuizen, concentratie van specialistische zorg in een paar centra en de grootste stap is dat het aantal zorgmedewerkers niet groter mag worden dan dat er nu werkzaam zijn in de zorg.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.