Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

NZa maakt nieuwe tarieven voor ggz

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft voor de ggz nieuwe tarieven voor 2012 vastgesteld. De verblijfstarieven dalen, de behandeltarieven stijgen.
NZa maakt nieuwe tarieven voor ggz

Basis voor de nieuwetarieven en de nieuwe productstructuur is de release 2012 van DBC-Onderhoud. In de nieuwe productstructuur is een aantal wijzigingen verwerkt. De productstructuur voor de ggz is verbeterd en aangescherpt mede op basis van wensen van veldpartijen, DBC-Onderhoud en de NZa. Een voorbeeld daarvan is de nieuwe methode voor verblijf en het toevoegen van twee nieuwe behandelgroepen: eetstoornissen en somatoforme stoornissen. Een andere verandering is dat voor cliënten die niet komen opdagen op een afspraak geen tijd meer mag worden geboekt. Ook kan intercollegiale consultatie niet meer apart worden gedeclareerd. Dit zit straks in de dbc van de cliënt.

Kostendekkende tarieven ggz

De NZa heeft de prijsvoorstellen in de release 2012 vergeleken met de gegevens die zij heeft over de budgetten en een onderzoek naar de omzet van vrijgevestigden in de ggz. Daaruit bleek dat de stijging van productprijzen die uit het kostprijsonderzoek kwam, niet noodzakelijk is om te komen tot gemiddeld kostendekkende tarieven. Daarom is een zogenaamde afslag toegepast op de tarieven uit de release 2012. De tarieven voor behandeling stijgen met 6,25 procent in plaats van de 18 procent die uit het onderzoek van DBC-Onderhoud kwam.

Tariefkorting ggz

Sinds mei 2011 werkt de NZa samen met DBC-Onderhoud en vertegenwoordigers uit de ggz aan een nieuwe lijn voor tariefonderbouwing. De NZa verwacht hierover in het najaar van 2011 te besluiten. De tarieven uit de productstructuur worden nog aangepast. De NZa heeft van de minister de opdracht ontvangen om een tariefkorting door te voeren. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Ggz wil tarieven slim korten

Schippers: prestatiebekostiging ggz in 2012

‘Bezuinigingen ggz zijn paniekvoetbal’

1 REACTIE

  1. Naar mijn mening geen onterechte zaak, bij de wetenschap dat alle acties van uit die hoek geen rendement geven!
    Je kunt wel aan de gang blijven tegen zulke dure tarieven!
    Ontmoedigen door na een bepaalde periode zonder resultaat-een drastisch tarieven-reductie in te voeren!
    In beopaalde disciplines zijn 6-9 sessies en daarna moeten ze de bal zelf in het ‘rond’spelen!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.