Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa moet opnieuw kijken naar indexering ova-tarieven

Mark van Dorresteijn
De Nederlandse Zorgautoriteit moet opnieuw kijken naar de indexering van de overheidsbijdrage in de arbeidskostenontwikkeling (ova). Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) concludeerde, na bezwaar van de Brancheorganisaties Zorg (BoZ) samen met een negental zorgorganisaties, dat de NZa de tarieven niet juist had vastgesteld.
NZa moet opnieuw kijken naar indexering ova-tarieven

De ova-indexering zou, in de ogen van de BoZ, ten onrechte in twee delen worden verrekend: een voorlopig percentage van één procent in het eerste jaar en de rest pas in het jaar daarop. De BoZ stelt dat instellingen daardoor de arbeidskosten, die kunnen oplopen tot meer dan een miljard, voor een groot deel zelf moeten voorfinancieren. De kosten daarvan lopen in de tientallen miljoenen euro’s, afhankelijk van de rente die daarvoor op leningen betaald moet worden. Dat leidt tot een onnodige lastenverzwaring voor zorginstellingen.

Correcte verwerking

Het CBb keurde het bezwaar van de BoZ-partijen gegrond omdat de NZa onvoldoende de belangen van de zorgorganisaties heeft onderzocht en gewogen en het besluit onvoldoende heeft gemotiveerd. De BoZ wil nu met de NZa en het ministerie van VWS in overleg om te bezien hoe tot een correcte verwerking van de ova in de tarieven kan worden gekomen.

Ova

De ova is een geldbedrag van de overheid dat bedoeld is om de arbeidsvoorwaarden in een bepaalde sector te verbeteren. Hiermee kan deze sector beter concurreren op de arbeidsmarkt. Dat is belangrijk omdat er in de toekomst veel medewerkers nodig zijn in de zorg. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

Uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (PDF)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.