Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

NZa: omzet ggz stijgt minimaal

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De omzet van de productieafspraken in de ggz is in 2010 met slechts 0,2 procent gestegen. In 2009 bedroeg de groei nog 7,8 procent. Dat blijkt uit de 'Monitor curatieve ggz 2010' van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
NZa: omzet ggz stijgt minimaal

De NZa gaat in het onderzoek in op de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de curatieve ggz. De korting op de tarieven in 2010 is de belangrijkste reden voor de beperkte stijging van de kosten, want de volumestijging zet onverminderd door. Met name de kinder- en jeugd-ggz groeit snel.

Meer risico zorgverzekeraars

De NZa verwacht dat de groei zal doorzetten bij ongewijzigd beleid, ook als de prestatiebekostiging wordt ingevoerd. Een manier om de stijging van het zorgvolume te beteugelen is de zorgverzekeraars meer risico te laten dragen. Dat prikkelt hen om bij de zorginkoop scherper te letten op prijs en kwaliteit. Maar daarvoor moeten ggz-instellingen meer inzicht geven in de kosten en de effectiviteit van behandelingen. Brancheorganisatie GGZ Nederland heeft met zorgverzekeraars afgesproken dat instellingen Rom-data (routine outcome monitoring) gaan aanleveren aan een onafhankelijke partij, een zogeheten ‘trusted third party’, die de instellingen zal benchmarken.

Knip in de bekostiging ggz

Later dit jaar zal de NZa de minister adviseren over de zogeheten knip in de bekostiging van de ggz. Instellingen ontvangen hun geld zowel uit de Zorgverzekeringswet (ZVW) als de AWBZ: behandelingen korter dan een jaar vallen onder de ZVW, langer dan een jaar onder de AWBZ. Een probleem voor instellingen is dat als zij extra werk verrichten in de ZVW, waarmee ze kosten besparen in de AWBZ, ze dat geld niet vergoed krijgen. Tegelijkertijd krijgen ze een korting op hun AWBZ-budget, omdat ze dat niet opmaken. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees meer:

Ggz schrijft twee keer zo veel rode cijfers

Ggz-therapeuten teleurgesteld in NZa

NZa wil nieuwe bekostiging voor ggz

2 REACTIES

  1. Geachte heer Kiers, al eerder bemerk ik in artikelen onjuiste/onvolledige weergave van de werkelijkheid. Deze keer:
    Op genezing gerichte GGZ behandeling langer dan een jaar is wél een aanspraak in de zvw. Bovendien: alle zorg in de zvw kan gewoon betaald worden door de verzekeraar. Er is geen awbz regime/ contracteerruimte. Alleen voor klinisch verblijf langer dan een jaar geldt dat die zorg na 365 dgn valt onder de awbz.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.