Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa onderzoekt wachttijden casemanagement dementie

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) neemt samen met Alzheimer Nederland de wachttijden voor casemanagement dementie onder de loep. Mensen die langer dan zes weken wachten, kunnen zich melden bij de NZa.
dementie-AdobeStock_450.jpg
Foto: Adobe Stock

In verschillende regio’s moeten mensen te lang wachten op casemanagement dementie. Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS heeft de NZa gevraagd in beeld te brengen waar de wachttijden te lang zijn, zodat direct gewerkt kan worden aan een oplossing. Daarom vraagt de NZa mensen die meer dan zes weken moeten wachten zich te melden. De meldactie duurt drie maanden.

Geen aparte betaaltitel casemanagement dementie

Mensen met het vermoeden van dementie hebben recht op casemanagement dementie. Een casemanager informeert, begeleidt, denkt mee, adviseert en regelt zorg voor patiënten en hun naasten. Zo helpt de casemanager om te gaan met de ziekte en met de gevolgen ervan in het dagelijks leven. Op dit moment kan niet altijd aan de zorgvraag worden voldaan. Ook in het voorjaar bleek al dat zorgverzekeraars niet voldoende inkopen. Casemanagement dementie valt onder wijkverpleging. Kamerleden hebben herhaaldelijk aangedrongen op een aparte betaaltitel voor casemanagement dementie, maar Van Rijn steunt dit niet. ‘We hebben in Den Haag de neiging om zaken te veel op te knippen en complex te maken’, zei hij twee jaar geleden in een Kamerdebat. ‘Ik wil de wijkverpleegkundige als professional de ruimte geven om de juiste dingen te doen. Dat kan in samenspraak met een casemanager dementie. Er moet ruimte zijn om dat lokaal in te kleuren.’

Meldactie NZa

Mensen die zich bij de NZa melden, krijgen naast vragen over de wachttijden en wachtlijsten ook de vraag in welke regio zij wonen, van welke aanbieder zij welk type zorg krijgen en bij welke zorgverzekeraar ze verzekerd zijn. De NZa wil zo in kaart brengen in welke regio mensen te lang moeten wachten op casemanagement dementie. Op basis van deze gegevens kan de NZa zorgverzekeraars aanspreken op hun zorgplicht. Dat betekent dat zij verplicht zijn goede en tijdige zorg in te kopen voor hun verzekerden. De NZa ziet erop toe dat verzekeraars zich aan hun zorgplicht houden. 

Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven. >> Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.