Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa ontwikkelt nieuwe regels revalidatiezorg

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Patiënten kunnen te snel een verwijzing krijgen naar medisch specialistische revalidatiezorg terwijl fysiotherapie ook had gekund. Sommige revalidatieklinieken maken daar misbruik van, zoals is gebleken bij revalidatieketen Ciran.
tibet.klooster.fotolia.jpg
Foto: fotolia

De NZa laat vandaag weten nieuwe regels te ontwikkelen. 

Dubieus
Revalidatie-instelling Ciran brengt voor intakeprocedures en behandelingen dubieuze bedragen in rekening. Dat stellen zorgverzekeraars waar onder Zilveren Kruis en VGZ. Zilveren Kruis zegt dat er per intake honderden euro’s teveel in rekening worden gebracht. Dit blijkt uit onderzoek van ZEMBLA. Zorgverzekeraar DSW stelt ook dat Ciran ‘medisch specialistische revalidatie’ declareert maar die zorg niet levert. DSW zegt dat ze daardoor 600.000 euro zorggeld per jaar ten onrechte zou moeten uitkeren. Zilveren Kruis gaat geld terugvorderen van Ciran. De NZa zegt ‘signalen’ te hebben ontvangen over de medisch-specialistische revalidatiezorg bij de Ciran klinieken. De NZa vindt het onacceptabel als zorg verkeerd in rekening wordt gebracht, ook als deze handelswijze juridisch mag.

Ruime indicatiecriteria
Kern van het probleem zijn de indicatiecriteria. Die staan toe dat patiënten te snel naar een revalidatiecentrum kunnen en zo de fysiotherapeut overslaan. Daardoor wordt de zorg onnodig duur.  Het nieuwe bekostigingssysteem dat de NZa ontwikkelt voor de medisch-specialistische revalidatiezorg maakt het onnodig verplaatsen van fysiotherapie naar revalidatiezorg onmogelijk. Ook zal het dan niet langer mogelijk zijn om grote bedragen te declareren voor bijvoorbeeld een intake. De NZa is in gesprek met Zorgverzekeraars Nederland, de Vereniging van revalidatie artsen, Revalidatie Nederland en Zorginstituut Nederland om zo snel mogelijk actie te ondernemen.

Zorgverzekeraars
Volgens zorgverzekeraars, waaronder Zilveren Kruis en VGZ, brengt revalidatie-instelling Ciran voor intakeprocedures en behandelingen dubieuze bedragen in rekening. Volgens Zilveren Kruis worden er per intake honderden euro’s teveel in rekening gebracht. De kosten van de intake worden vergoed uit de basisverzekering. Dit blijkt uit onderzoek van ZEMBLA. Zorgverzekeraar DSW stelt ook dat Ciran ‘medisch specialistische revalidatie’ declareert maar die zorg niet levert. DSW zegt dat ze daardoor 600.000 euro zorggeld per jaar ten onrechte zou moeten uitkeren. Zilveren Kruis gaat geld terugvorderen van Ciran.

Intake-upcoding
Als een patiënt zich bij Ciran meldt, krijgt hij eerst een intake. Besluit de patiënt om daarna toch niet in behandeling te gaan, dan heeft Ciran het recht om de uren die aan de intake zijn besteed bij de zorgverzekeraar te declareren. Daarvoor bestaan twee tarieven: één voor een intake die minder dan negen uren duurt, van ruim 800 euro, en 2450 euro voor een intake die meer dan negen uren duurt. Ciran declareert op grote schaal meer dan negen uur. Revalidatieartsen zouden op grote schaal intakegesprekken voeren via de webcam. Dat is in strijd met de richtlijnen. Zilveren Kruis heeft naar aanleiding van de klachten een ‘rechtmatigheidsonderzoek’ gedaan en laat ZEMBLA weten geld terug te vorderen van Ciran. Verzekeraar VGZ meldt dat zij ook een onderzoek is begonnen.

Tibet
Ciran behandelt patiënten die zijn doorverwezen door bedrijfsarts, huisarts of specialist. Meestal mensen met chronische pijn- en vermoeidheidsklachten. Ciran wil revalidatiezorg benaderen vanuit een ‘innovatieve, meerdimensionale visie’. Hun missie: ‘van geloof naar bewijs’, zo staat op hun website. Patiënten verblijven tijdens hun behandeling van 16 weken ook een weekend in een Tibetaans instituut voor een ‘seminar levenskunst’. Daar krijgen ze les van een monnik in de boeddhistische levenswijze. Volgens emeritus hoogleraar neurologie Rien Vermeulen, verbonden aan het AMC, heeft dit niets met goede zorg te maken. ‘Ik vind het eigenlijk kwakzalverij.’

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier Zorginkoop.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.