NZa overweegt taakherschikking bij wet af te dwingen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wil dat ziekenhuizen afspraken over taakherschikking contractueel vastleggen. Als dit niet tot meer en vooral effectiever taakherschikking leidt, overweegt de zorgautoriteit wettelijke maatregelen.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Foto: BillionPhotos.com/stock.adobe.

Dit schrijft NZa-voorzitter Marian Kaljouw in haar voorwoord bij de Monitor Taakherschikking. Verpleegkundig specialisten en physician assistants nemen weliswaar taken over van medisch specialisten, maar dit leidt er niet toe dat de kosten voor de zorg afnemen, zo blijkt uit onderzoek van de zorgautoriteit.
In 2018 waren in Nederland 3655 verpleegkundig specialisten werkzaam, van wie ongeveer de helft in de medisch-specialistische zorg. Van de 1200 physician assistants (PA) was 90 procent werkzaam in de medisch-specialistische zorg. Vooralsnog leidt de inzet van de gespecialiseerde verpleegkundigen tot een toename van het zorgvolume, zo blijkt uit het onderzoek van de NZa.

Inzet

0
884

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.