Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa staakt invoering nieuw verdeelmodel Wlz

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Er komt voorlopig geen nieuw, objectief model voor de verdeling van de Wlz-contracteerruimte over de zorgkantoorregio’s. De consequenties voor met name de gehandicaptenzorg zijn te groot. Daarom voert de NZa het voorgestelde verdeelmodel niet in.
telemedicine
Adobestock

Op termijn zoekt de NZa wel een alternatief model voor de huidige historische verdeling van de contracteerruimte in de Wlz.

Herverdeelmodel Wlz

In september vorig jaar kondigde de NZa aan een nieuw verdeelmodel in te voeren in de Wlz. Reden daarvoor was dat de huidige historische verdeling uit 2009 steeds minder goed aansluit bij de daadwerkelijke ontwikkeling van de zorgvraag. In de nieuwe verdeling berekent de NZa het budget voor ieder zorgkantoor jaarlijks op basis van de indicaties voor langdurige zorg die het CIZ heeft afgegeven voor cliënten in die regio. Het model past daardoor beter bij de daadwerkelijke zorgvraag.

Zorgkantoorregio’s

Uit onderzoek door NZa en de zorgkantoren bleek echter dat het nieuwe verdeelmodel zou leiden tot grote herverdeeleffecten tussen de zorgkantoorregio’s. De NZa heeft daarop de mogelijkheid van aanvullende maatregelen bekeken om te grote financiële gevolgen te dempen. Uiteindelijk bleek dat  de gevolgen voor de gehandicaptenzorg te ingrijpend zouden zijn. Zorgkantoren, aanbieders in de gehandicaptensector en cliëntenorganisaties vonden invoering daarom niet verantwoord en de NZa besloot niet door te gaan met de invoering.

ActiZ

ActiZ zegt in beginsel voorstander te zijn van een objectieve verdeling, mits de invoering zorgvuldig kan plaatsvinden. ‘Wij hebben in het overleg met de NZa gewaarschuwd voor het risico dat de herverdeeleffecten in de GHZ-sector door zorgkantoren zouden worden afgewenteld op de VVT. De VVT is immers een grotere sector en heeft een snellere doorstroom van de cliëntenpopulatie. Nu geconcludeerd is dat invoering in de gehandicaptenzorg niet zorgvuldig kan plaatsvinden, zou invoering ook voor de VVT tot ongewenste effecten kunnen leiden.’

Alternatief verdeelmodel

De NZa vindt dat er op termijn toch een alternatief moet komen voor het huidige verdeelmodel. Met de sector is afgesproken om in het najaar een fundamentele discussie te starten over de uitgangspunten van zo’n alternatief. ActiZ pleit voor een persoonsvolgend systeem, zodat cliënten in alle regio’s kunnen kiezen voor de aanbieder en de leveringsvorm van hun voorkeur.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.