Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa stort ggz in financiële wanorde

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maakt zich schuldig aan willekeur bij de financiering van ggz-instellingen. Dat stelt adviesbureau AJS Consultancy op basis van werkzaamheden voor vijftien grote ggz-aanbieders.

De financiële taart in de ggz wordt verdeeld aan de hand van beleidsregels van de NZa. Een aantal beleidsregels wordt volgens Ardaan Spruijt van AJS Consultancy door de marktmeester in de zorg regelmatig willekeurig of zelfs niet toegepast. Hierdoor ontstaan er in de betaling miljoenenverschillen tussen vergelijkbare ggz-instellingen.

“Verschillende mensen weten niet hoe ze de regels moeten toepassen”, stelt Spruijt. “Sommige contactpersonen weten best hoe het werkt, maar degenen die rekenvaardig zijn, controleren de anderen niet. Het ontbreekt op een aantal punten aan controle bij de NZa.”

Trage werkwijze

Het stoort Spruijt dat de NZa geen inzicht geeft in de motivering van genomen beslissingen. Daarnaast laakt Spruijt de trage afhandeling en bureaucratische werkwijze. Wettelijk gezien moet de NZa aanvragen binnen acht weken afhandelen, maar volgens Spruijt wordt die termijn geregeld overschreden. “Instellingen worden van het kastje naar de muur gestuurd”, aldus Spruijt. “Het is schokkend dat een bestuursorganisatie die zo machtig is zo onbereikbaar is en er op een aantal punten zo’n wanorde van maakt.”

Onzin

NZa-woordvoerster Annemiek van der Laan noemt de aantijgingen “klinkklare onzin”. “Waar het om draait, is dat de wet zo complex is dat maatwerk nodig is. Op basis van productiegegevens wordt per instelling individueel beoordeeld wat er nodig is. Er is een bepaald maximum, maar dat wordt niet lukraak toebedeeld. Het lijkt of sommige instellingen achteraf op dat maximum azen.”

De kritiek verbaast Van der Laan des te meer omdat beslissingen in nauw overleg met de instellingen worden genomen. “Er is altijd intensief direct contact geweest. Al die tijd zijn er nooit bezwaarschriften geweest.” Een aantal instellingen bereidt volgens Spruijt niettemin een rechtszaak tegen de NZa voor. (Zorgvisie – Philip van de Poel)

Links:

AJS Consultancy

NZa

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.