Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

NZa tikt zorgaanbieders op de vingers

Twee AWBZ-aanbieders hebben een aanwijzing opgelegd gekregen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De autoriteit dreigt de bevoorschotting van de organisaties stop te zetten als zij hun declaratiegedrag niet aanpassen. Dit kan ook voor de cliënten van deze zorgaanbieders vervelende gevolgen hebben.
NZa tikt zorgaanbieders op de vingers

De berispte instellingen zijn Stichting New Creation uit Wemeldinge, die herstelgericht verblijf aanbiedt aan ex-gedetineerden en verslaafden, en de Stichting Bartholomeus Gasthuis, een ouderenzorgorganisatie in Utrecht. Volgens de NZa declareren deze instellingen niet op cliëntniveau.

Declareren

Sinds januari 2010 is declareren op cliëntniveau wettelijk verplicht voor intramurale AWBZ-zorgaanbieders. Voor de extramurale zorg geldt de verplichting sinds 1 juli 2011. Declareren op cliëntniveau betekent dat de declaratie een overzicht bevat van de hoeveelheid zorg die geleverd is per cliënt, een beschrijving van de prestatie(s) en de bijbehorende tarieven die in rekening worden gebracht. Het doel hiervan is om rechtmatige en inzichtelijke declaraties van zorg te bevorderen en dubbele declaraties te voorkomen. Het zorgkantoor controleert de declaraties en betaalt uit als de declaraties juist zijn.

Zorgkantoren

De organisaties hebben aangegeven per direct correct te zullen gaan declareren. De zorgkantoren hebben verklaard dat behalve deze twee instellingen, alle intramurale instellingen die cliëntgericht moeten declareren dat ook daadwerkelijk doen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Zorgverzekeraars: meer onterechte declarties

NZa geeft ziekenhuis aanwijzing om declaratiefouten

Declaratieprobleem thuiszorg en huisarts is wijder verbreid

4 REACTIES

  1. Ik weet tot mijn ontsteltenis allang dat de gedeclareerde zorg niet overeenkomt met met de werkelijk geleverde zorg in een mate dat een paard de hik krijgt. Maar onze volksvertegenwoordigers en zorg(controle)instituten staan zo ontiegelijk ver van de werkelijkheid af dat je je verbaast als die bobo’s meer dan het minimumloon krijgen (krijgen ze wel maar met een of twee nullen erachter).
    Ik ben oud organisatie deskundige, maar bespaar in de zorg met gemak 5 tot 10 miljard, maar dat gaat niet door want teveel instanties verdienen daar (met niks doen) heel leuk aan.

  2. Lees alle reacties
  3. Breek me bek niet open!
    Als je het dan hebt over degene, die geen contract hebben met de zorgverzekeraars?Ja je raadt het al, daar houden ze angstvallig de knip voor gesloten!Een grote o…..bende, deze invulling laat ik over aan degene, die hetzelfde erover denkt!?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.