Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Obama’s plan voor ziekenkosten is klaar

Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft gisteren de tekst van een wetsvoorstel voor de hervorming van de gezondheidszorg bekendgemaakt. Het voorstel van de Amerikaanse president Barack Obama zal nu naar het Huis van Afgevaardigden worden gestuurd, dat zich daarover waarschijnlijk volgende week zal uitspreken. Dat meldt het persbureau Reuters.

Als de hervormingswet wordt aangenomen, hebben 36 miljoen Amerikanen meer een ziektekostenverzekering. Pelosi zei dat 96 procent van alle Amerikanen betaalbare zorg krijgt als het voorstel wordt aanvaard.

Public option

De hervorming voorziet in een zogenoemde ‘public option’. Daarbij creëert de overheid een verzekeringsbedrijf dat zorgpolissen aanbiedt tegen lagere premies dan particuliere verzekeraars, zodat deze niet langer eenzijdig de premies kunnen opdrijven.

President Obama

Maar de ‘public option’ die in het voorstel staat, is een verwaterde versie, die niet zo ver gaat als progressieve Democraten hadden gewild. In de VS zijn 47 miljoen mensen onverzekerd en 25 miljoen onderverzekerd. President Obama heeft de hervorming van de gezondheidszorg tot het belangrijkste thema van zijn binnenlandse agenda gemaakt. (AP, Reuters)

Lees ook:

Duitsland stemt voor zorghervormingen

Rotterdams ziekenhuis strikt verzekeraar uit VS

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.