Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

OK’s voor ‘gevaarlijke’ operaties in Martini

Redactie Zorgvisie
Het nieuwe Martini Ziekenhuis in Groningen krijgt twee state of the art endoscopische operatiekamers voor de zogenoemde 'sleutelgatoperaties'. Actualiteitenrubriek Netwerk meldde gisteren dat kijkoperaties of sleutelgatoperaties schadelijker zijn dan aanvankelijk werd gedacht.
OK's voor 'gevaarlijke' operaties in Martini

Het Martini Ziekenhuis heeft voor de sleutelgatoperaties in het nieuwe endoscopische chirurgisch centrum het modernste systeem van fabrikant Olympus aangeschaft. “Wij zijn een van de eersten die met bepaalde onderdelen, die de kwaliteit van de beeldvorming bevorderen, gaan werken. De endoscopen met flexibele tip bevorderen het zicht op het operatiegebied, waardoor je als operateur beter kunt zien wat je doet. Dit vermindert de kans op complicaties”, verklaart chirurg A. Julius.

Waarschuwing

In Netwerk waarschuwt hoogleraar en chirurg Willem Bemelman voor het opereren vanuit een klein sleutelgat. Volgens Bemelman is voor het uitvoeren van kijkoperaties veel training nodig. “Soms moet je wel vijftig operaties uitvoeren voordat je volleerd bent en het aantal complicaties tot een minimum kunt beperken”, aldus Bemelman. Het feit dat de videobeelden tijdens het opereren in spiegelbeeld staan zou het volgens Bemelman voor jonge chirurgen extra moeilijk maken.

Condensvorming

In Groningen is dankzij een speciale chip condensvorming op de lens nagenoeg uitgesloten. “In combinatie met de automatische rookafzuiging, die in de endoscopische operatiekamer is geïnstalleerd, kan de gemiddelde operatieduur tot wel 15 procent afnemen”, verwacht Julius. De kortere operatieduur, beter zicht tijdens de operatie en minder kans op complicaties zijn allemaal aspecten in het voordeel van de patiënt.

Expertisecentrum

Het ziekenhuis stelt zich tot doel het endoscopisch chirurgisch centrum te ontwikkelen tot een regionaal expertisecentrum. Daartoe worden extra specialisten bijgeschoold, zodat elke betreffende maatschap in de nabije toekomst beschikt over twee endoscopisten die de nieuwste operatietechnieken kunnen toepassen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Bekijk het Netwerk item

Thiadens gaat weg bij Martini

Martini ziekenhuis

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.