Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

OLVG aan de slag met 3D-hartchirurgie

Mark van Dorresteijn
Het Hartcentrum van het OLVG brengt dankzij speciale 3D-techniek de anatomie, het functioneren en de bloedstroom van het hart driedimensionaal, bewegend en realtime in beeld.
OLVG aan de slag met 3D-hartchirurgie
Foto: iStockphoto

Het ziekenhuis heeft hiermee de primeur in Nederland. De techniek, ontwikkeld door Siemens, maakt het mogelijk sneller tot een diagnose te komen en tijdens operaties nauwkeuriger te werken, waardoor betere resultaten worden behaald en minder complicaties ontstaan.

Hartkleppen

Het systeem zal met name worden gebruikt bij ingrepen aan de hartkleppen. De bloedstroom van het hart en eventuele lekkages of vernauwingen van de kleppen worden waarheidsgetrouw en realtime weergegeven. Doordat de weergave realtime is, zijn de metingen betrouwbaarder, zelfs als patiënten bijvoorbeeld een onregelmatige hartslag hebben. Dankzij de secure metingen is het mogelijk sneller tot een betere diagnose en behandelplan te komen dan voorheen. Ook tijdens de operatie kan de behandelend specialist direct het resultaat van zijn ingreep zien en zo nodig zijn techniek hierop aanpassen. Dit betekent dat de daadwerkelijke operatie in veel gevallen korter duurt en de uitkomst beter is. Cardioloog Robert Riezebos van het OLVG verwacht dat het aantal complicaties ook zal afnemen. ‘De cardioloog, thoraxchirurg en anesthesist kunnen de operatie veel beter voorbereiden. Tijdens de ingreep kunnen we vervolgens de verschillende delen van het hart tegelijk bekijken en direct anticiperen op wat er gebeurt. Het is meer dan voorheen mogelijk om maatwerk te leveren.’

Hartcentrum OLVG

Het Hartcentrum van het OLVG is een multidisciplinaire afdeling van het OLVG voor cardiologie en cardio-thoracale chirurgie. Het is het grootste hartcentrum van Amsterdam en een van de grootste dottercentra van Nederland. De artsen onderzoeken en behandelen patiënten met uiteenlopende hart- en vaataandoeningen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.