Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

OLVG-topman: waarde toevoegen is data delen

Redactie Qruxx
In de Nederlandse zorg worden data nog op onvoldoende grote schaal gedeeld. Dit vormt een sta in de weg voor duurzame toegankelijkheid en waardegedreven kwaliteit. Overheid, zorgverzekeraars en aanbieders zouden dan ook stappen moeten zetten om het delen van data minder vrijblijvend te maken.

Dat betoogt bestuursvoorzitter Maurice van den Bosch van OLVG. Van den Bosch was één van de sprekers tijdens een recente discussiebijeenkomst over de transformatie naar duurzame, passende zorg, die werd gehouden onder de vlag van de ZorgSmeders, een gezamenlijke initiatief van adviesbureau Vintura en ABN AMRO.

“Iedereen in de zorg is bezig een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van leven en gezondheid van mensen. Dus als je fundamenteel kijkt zijn we in ziekenhuizen bezig met waarde toevoegen”, aldus Van den Bosch. “Maar waarde toevoegen is gemakkelijker gezegd dan gedaan.”

Leidend principe

Om dit streven concreet vorm te geven heeft de Santeon-ziekenhuisketen, waarbinnen Van den Bosch als voorzitter optreedt, value based health care tot leidend principe verheven. “Dat betekent dat je door uitkomsten écht transparant met elkaar te delen naar best practices beweegt. Daarna komt dat je die uitkomsten transparant met de buitenwereld deelt en uiteindelijk worden ze hopelijk ook verwerkt in contracten.”

Geen gemeengoed

Een dergelijke vorm van data delen is nog lang geen gemeengoed, constateert Van den Bosch.  “Wanneer je kritisch kijkt naar hoe we het als ziekenhuizen op dit moment doen, dan wordt er wel gesproken over uitkomsten, maar worden die ook consequent verzameld en bijgehouden? Worden ze transparant gedeeld? Leren we ervan? Dat gebeurt nog op heel bescheiden wijze. Waarde toevoegen kunnen we in Nederland echt nog wel een tandje beter.”

Uitkomsten nodig

Volgens Van den Bosch onderstreept de covid-crisis meer dan ooit het belang van data delen. “We weten allemaal dat de zorgkosten nog steeds stijgen, dat we personeelstekorten in de zorg hebben en dat multi-morbiditeit en daarmee de zorgvraag groeiende is. Daar is covid-crisis doorheen gekomen. Daardoor is toegankelijkheid nu één van de meest kritische punten geworden in de zorg. Dat betekent dat we moeten gaan kiezen waar we wat doen. Wil je binnen een netwerk van ziekenhuizen, huisartsen, vvt-partijen en wijkteams verstandige keuzes maken, dan heb je uitkomsten heel nadrukkelijk nodig.”

Pilotfase

Een eerste stap naar daadwerkelijk uitkomst- en datagedreven zorg bestaat wat Van den Bosch betreft uit het optuigen van enkele grote, regio-overstijgende initiatieven. “Eigenlijk zitten met waardegedreven zorg nog in de pilotfase. We hebben in Nederland behoefte aan twee of drie grote initiatieven die echt gaan schalen over de regio’s heen. Data worden nu nog heel versnipperd verzameld.  Om echt te kunnen leren en sturen, heb je grote datahoeveelheden nodig. Dat betekent grote datalakes waarbij je over de regio’s heen beweegt.”

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.