Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GGZ Delfland wil oordeel rechter over moordonderzoek

Maarten Bakker
GGZ Delfland heeft een conflict met het OM over een strafrechtelijk onderzoek naar een moord binnen de psychiatrische instelling in Delft op 31 juli dit jaar. De instelling wil van de rechter weten in hoeverre ze vertrouwelijke informatie aan het openbaar ministerie moet verstrekken.
GGZ Delfland wil oordeel rechter over moordonderzoek

Het OM verdenkt een 24-jarige psychiatrische patiënt ervan eind juli een 53-jarige man in het gebouw van GGZ Delfland aan de Sint Jorisweg in Delft omgebracht te hebben.  Hij zou er nog een andere persoon verwond hebben.

Het OM doet nog onderzoek naar de misdrijven, maar zegt daarbij gehinderd te worden door  GGZ Delfland. Die wil belangrijke gegevens, met een beroep op haar geheimhoudingsverplichtingen, niet verstrekken.

Inloggegevens

Het openbaar ministerie verlangt dat de instelling informatie verschaft over medewerkers die in de uren voor de moord dienst hadden. Ook wil ze weten welke patiënten op de afdeling waren. De medewerkers en patiënten zouden mogelijk als getuigen verhoord kunnen worden.

Verder vraagt het OM van GGZ Delfland informatie over de medicatie die de omgebrachte man gebruikte. Ook wil ze de inloggegevens van de deuren op de afdeling, om te kunnen vaststellen wie er op 31 juli aanwezig waren.

De raadkamer van de Haagse rechtbank toetst nu, op verzoek van GGZ Delfland, of de instelling zich op haar geheimhoudingsverplichtingen kan beroepen. De raadkamer doet binnen twee weken uitspraak.

Geheimhoudingsverplichtingen

GGZ Delfland laat weten dat ze het belang van het moordonderzoek van het OM ‘onderkent’. Maar ze wil zich ook niet aan haar geheimhoudingsverplichtingen onttrekken. Die kunnen ‘uitsluitend in uitzonderlijke situaties doorbroken worden’, aldus een verklaring van de instelling. GGZ Delfland zal een onherroepelijke uitspraak van de rechter ‘uiteraard respecteren’.’.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.