Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

OM wil psychologisch onderzoek Keith Bakker

Redacteur Zorg+Welzijn
Verslavingsdeskundige Keith Bakker heeft donderdag tijdens een regiezitting in de rechtbank in Amsterdam verklaard dat hij onschuldig is aan seksueel misbruik. “Ik ben geen verkrachter en crimineel”, sprak Bakker. Hij gaf toe over de schreef te zijn gegaan.
OM wil psychologisch onderzoek Keith Bakker

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt Bakker van seksueel misbruik van negen vrouwen en meisjes die in zijn afkickkliniek zijn behandeld. Twee van hen waren minderjarig. De zaken speelden tussen december 2007 en december 2010. Bakker werd in april aangehouden.

Zieke mensen

Bakker gaf toe dat hij in twee gevallen over de schreef is gegaan. Ook erkende hij dat het dom was patiënten bij hem thuis te laten slapen. Bakker wilde eerst aangifte doen tegen de vrouwen en meisjes vanwege laster, maar zag daarvan af. “Het zijn zieke mensen”, zei hij. De raadsman gaf toe dat in de “onorthodoxe behandelwijze” van Bakker “grenzen zijn vervaagd”. Hij zei dat patiënten “amoureuze gevoelens” voor de verslavingsdeskundige koesterden en onderling streden om zijn aandacht. Dat zou blijken uit veelvuldig sms-verkeer tussen Bakker en zijn patiënten.

Gewend om te liegen

Volgens de advocaat hebben de zelfbenoemde slachtoffers, “die door hun ziektebeeld gewend zijn om te liegen”, hun verhalen op elkaar afgestemd. Daarom zouden de gebeurtenissen waarvan ze Bakker beschuldigen zo op elkaar lijken. Maar het OM meent dat mogelijk sprake is van een patroon in zijn handelwijze. “Eerst een uitnodiging, dan bij hem thuis op de bank zitten, langs pornokanalen zappen en dan blijven slapen”, aldus de officier van justitie.

Gevierendeeld

De raadsman laakte de wijze waarop Bakker in diverse media al zou zijn “afgemaakt en gevierendeeld”. Latere getuigenissen zijn hierdoor volgens hem beïnvloed. Het OM stelt juist dat de cliënten zich mogelijk door de publicaties hebben gerealiseerd dat hun onderlinge band met Bakker niet in de haak was, “net zoals incestslachtoffers zich soms pas jaren later realiseren dat wat er is gebeurd niet normaal was”.

De rechter bepaalde donderdag dat Bakker mede vanwege vluchtgevaar in de cel moet blijven. (Zorgvisie – Carolien Stam)

Lees ook

Ex-behandelaar Riagg ging over grenzen

Verpleger GGZ Drenthe had seks met patiënten

V&V: Geen plaats voor seksuele handelingen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.