Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Omslag naar meer openheid in zorg

Fouten door medisch specialisten en druk van buitenaf leiden tot andere gedragsnormen. In de medische wereld is een verandering gaande naar grotere openheid over fouten in eigen kring. Dat meldt de Volkskrant.

Het proces versnelt door de affaires met de neuroloog in Enschede, de chirurg in Emmen en de overleden baby in het Westfriesgasthuis. “Van de overleden patiënten door maagverkleiningen in Emmen hadden we 15 jaar geleden niets vernomen”, zegt hoogleraar gezondheidsrecht Johan Legemaate van het VUmc in het dagblad. “Nu wordt die chirurg publiekelijk afgerekend, en is er een ontslagprocedure. Ziekenhuizen zitten echt in een overgangsfase. Ze ontwikkelen op dit moment allerlei systemen voor het melden van incidenten, zoals in de luchtvaart al gebruikelijk is.”

Openheid

“Ik merk dat er een kentering gaande is”, zegt ook voorzitter Arie Kruseman van artsenorganisatie KNMG tegen de Volkskrant. “Als op vrijdagavond de chirurg uit Emmen in het nieuws is, begin ik op maandagochtend mijn spreekuur toch met de gedachte: hoe zou die patiënt nu naar mij kijken? Ik hoor van alle kanten dat veel artsen hier ongelukkig mee zijn. Ze vinden dat we nu echt wat aan die openheid moeten doen.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Neuroloog Twente vervolgd voor mishandeling

Westfriesgasthuis schuldig aan dood baby

Arts en ziekenhuis falen bij maagoperatie in Emmen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.