Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Omstreden kliniek voor geslachtskeuze kind opent deuren

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De Genderkliniek is weer open. Eigenaar Bert van Delen wil een discussie over het wettelijke verbod op geslachtsbepaling aanzwengelen.
Omstreden kliniek voor geslachtskeuze kind opent deuren

Na veel maatschappelijke ophef kwam er in 1998 een wettelijk verbod op het bepalen van het geslacht van baby’s met behulp van spermaselectie. De Genderkliniek moest haar deuren sluiten. De kliniek week uit naar het buitenland, maar bleef in Nederland wel voorlichting geven over de zogeheten spermascheidingstechniek. Dat leidde in 2002 tot een klacht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Het Openbaar Ministerie besloot drie jaar later de zaak te seponeren. Sindsdien is de Genderkliniek doorgegaan met voorlichten. Geïnteresseerden worden voor behandeling doorverwezen naar Groot-Brittannië, Italië en Jordanië.

Verbod op geslachtsbepaling

Op 1 februari heeft eigenaar Bert van Delen aan de Maliebaan in Utrecht een eigen kantoor geopend. “Dat is noodzakelijk om een vertrouwensband met klanten op te bouwen.” Het verbod op geslachtsbepaling vindt hij niet van deze tijd. “Als mensen met twee jongens heel graag nog een meisje willen hebben, dan is dat een zaak tussen man en vrouw. Het is niet aan de overheid zich hiermee te bemoeien. Zaken die veel ingrijpender zijn, zoals euthanasie en abortus, mogen in Nederland wel en dit niet. Onbegrijpelijk.”

Meten met twee maten

Een doorn in Van Delens oog is dat andere vormen van geslachtsbepaling wel zijn toegestaan: ovulatietiming en via diëten. “Dat is meten met twee maten. De overheid moet of alles verbieden of alles toestaan.”

Kindjes kopen

Van Delen verwacht dat zijn initiatief op de nodige weerstand zal stuiten. De SP vindt het onethisch dat ouders het geslacht van een kind kunnen kopen. De christelijke partijen vinden dat mensen niet op ‘de stoel van God’ mogen gaan zitten. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

7 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ik vind dat dit wel degelijk toegestaan mag worden maar alleen dan bij mensen waar de 1e 2 kinderen hetzelfde geslacht hebben en de wens daar
  nog zo diep is om een kindje van het andere geslacht te hebben. Als mensen dat voor 100
  procent gelukkig maakt waarom niet.

 3. Ik hoop dat dit in de nabije toekomst toch mogelijk gaat worden. Estetisch is dit zeker verantwoord ! vooral als er in een gezin al meerdere kinderen van het zelfde geslacht zijn. Sommige mensen gaan door tot ze een dochter hebben , wat anders niet eens nodig hoeft te zijn ! Liever een gewenst kind dan een paar ongewenste .

 4. Wij hebben 5 zoontjes en onze wens voor een dochtertje is groot.
  waarom zou dit estetisch niet verantwoord zijn?Zullen we het dan ook even hebben over het feit dat je in nederland je kind nog kan laten aborteren tot 24 weken?( in belgie is dat tot 12 weken).Dat is pas schande,ik ben een jaar geleden van ons 15 weken jonge zoontje bevallen en dat was al zo groot als mijn hand met alles erop en eraan.
  Je moet je voorstellen dan dat je zelf 10 weken later zo,n wondertje nog mag laten weghalen.
  Lang leve nederland die met 2 verschillende maten meet.wat nou esthetisch niet verantwoord?

 5. Alle vrijheden worden verwisseld met ondoordachte vrijzinnigheden. Of het nu gaat om de vrijheid van meningsuiting of de vrijheid van genderbepaling…..hoe doordacht is dit? Was het niet redelijk 50/50 jongens en meisjes voordat het geslacht kon worden bepaald? Bij onvruchtbaarheid of problemen gebruik makend van IVF worden meestal ook geen bevruchte eicellen van hetzelfde geslacht terug geplaatst, daar wordt een keuze gemaakt door een onbekende. Droef vind ik dat geld de drijfveer is en dus alleen vermogende mensen keuzes zouden kunnen/mogen maken, droef vind ik ook de christelijke partijen, die altijd hun god een mening laten hebben, en wel gezeten op een stoel! Laten we nu onderbouwd zelf eens bedenken en laten uitrekenen of het wel handig is om een draai te geven aan wat van nature goed loopt. Persoonlijk ben ik van mening dat het een vorm van “plastisch wishfull thinking” is. Wat er gaat gebeuren als of jongetjes of meisjes de “trend”gaan worden, of noodzaak, zoals in China waar jongetjes geboren werden en meisjes geaborteerd? Dat was eng, toch? En met wie gaan die jongetjes dan gezinnen vormen? 300 miljoen vrouwen tekort in China? Een kliniek die eventueel gaat bepalen of mijn (klein)kinderen nog wel een partner kunnen vinden? En dan tegen betaling, commercieel? In het geval van genetisch familiaire aandoeningen kan genderbepaling waarschijnlijk ook wel in het reguliere systeem, het is zelfs gewenst. Iedereen mag van mij doen waar hij zin in heeft, mits er over nagedacht is en bij deze klinieken speelt alleen het “trendy” gat in de markt een rol en lijkt het logisch denken een overbodige luxe!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.