Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Omzet ziekenhuizen groeit sneller dan gemiddelde

Mark van Dorresteijn
De omzet van Nederlandse ziekenhuizen groeide in 2009 met 7,5 procent. Dat is anderhalf procent meer dan het langjarig gemiddelde sinds 2002. Dat blijkt uit de jaarlijkse ziekenhuisstudie van onderzoeksbureau Gupta Strategists.
Omzet ziekenhuizen groeit sneller dan gemiddelde

In tegenstelling tot de ziekenhuizen kromp de Nederlandse economie als gevolg van de crisis sterk volgens cijfers van het CBS. Waar uitgaven aan ziekenhuiszorg en economische groei de afgelopen jaren relatief gelijk liepen, ontstaat volgens de onderzoekers nu plotseling een groot gat.

Gat van 2,5 miljard

Als de ziekenhuisomzet de ontwikkeling van het bruto binnenlands product had gevolgd, waren de omzetten met 1,3 miljard gedaald. Het tegenovergestelde is echter het geval: de omzetten zijn in 2009 met 1,2 miljard toegenomen. In 2009 ontstaat dus een gat van 2,5 miljard. Dat komt neer op 150 euro per Nederlander.

Oorzaak groei

De meest voor de hand liggende verklaring voor een hogere omzet is volgens de onderzoekers de verkeerd uitgevoerde schoning van het A-segment. Die leidt tot dubbele betaling voor geleverde zorg; ziekenhuizen ontvangen naast een vergoeding in het budget ook de B-segment declaratie. Ook vergrijzing, duurdere technologieën en medicijnen dragen bij aan een hogere omzet.

Kloof dichten

Omdat er voor de komende jaren geen sterke economische groei verwacht wordt, zal de kloof gedicht moeten worden door prestatieverbeteringen in de sector of door minder zorg te gebruiken. Lukt dat niet, dan zal het aandeel van de zorgkosten in de totale economie verder oplopen en moeten andere uitgaven, zoals onderwijs of wegen, voor de zorg wijken. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

‘Omzetgroei van umc’s gaat achteruit’

Top-10: Zorginstellingen met hoogste omzet in 2009

Hogere omzetstijging Nederlandse ziekenhuizen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. Marktwerking in de zorg geeft prikkels aan marktpartijen om meer omzet en winst te genereren. Fabrikanten brengen allerlei nuttige en nutteloze produkten aan de man met een zo hoog mogelijke marge. De zorg doet gewoon hetzelfde. Deze uitkomsten kunnen niet verrassend zijn en tonen het begin van nog meer ellende.

  2. Lees alle reacties
  3. De premie betaler en bron van financiering van ons zorgstelsel leest nu: “dubbele betaling voor geleverde zorg”, en eerder al: “zorgverlening, die niet nodig is, maar wel gefactureerd”. Nu wil ik toch weten hoeveel % van mijn premie aan lucht besteed wordt.
    Conclusie: het zorgstelsel moet gedragen worden door goedbetaalde zorgverleners, die ondersteund worden door professionele organisaties, die betaald worden op basis van de financiële resultaten, voortkomende uit efficientie, scherpe inkoop bij implementatie van de zorginstellingen etc.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.