Volgens de ActiZ-woordvoerder wil Abvakabo een goed eindbod niet accepteren. De vakbond voert aan dat de werkgevers tijdens de onderhandeling niet willen praten over de grote problemen als hoge werkdruk en doorgeslagen flexibiliteit.
NU’91
Niet alleen Abvakabo is ontevreden over het bod van de werkgevers. Ook de NU’91, CNV pz en FBZ noemen het bod van de werkgevers te laag. NU’91 schrijft op haar website: ‘Nominaal was de bieding 2,2 procent over de looptijd van de komende cao; tot augustus 2013. In werkelijkheid kwam de verhoging voor 2012 neer op in totaal nog geen 1,40 procent. Daarnaast ontbraken in de bieding van de werkgevers elementen die anderszins een materiële verbetering voor werknemers met zich meebrachten. De betrokken bonden hadden hun eisen op dit vlak, met het oog op de economische recessie, al in een eerder stadium laten vallen. NU’91, CNV pz en FBZ wilden de laatste bieding van de werkgevers aan hun (kader)leden voorleggen. De werkgevers gingen daar niet mee akkoord en trokken hun bieding vervolgens in. Wij vinden het absurd dat de werkgevers, die een groot deel van deze dag hebben gebruikt om hun mandaat met hun achterban te bespreken, ons niet de kans geven om ons mandaat voor een dermate ‘slank’ loonbod, met onze leden te bespreken, aldus NU’91 onderhandelaar Rolf de Wilde. ‘Ons plan is om het eindbod toch aan onze kaderleden voor te leggen en BTN en Actiz te bewegen weer met ons aan tafel te gaan om een cao tot stand te brengen.’
ActiZ
De werkgevers zeggen dat het juist de bonden zijn geweest die wegliepen van de onderhandelingstafel. ‘In de nacht van 15 op 16 mei is een uiterste poging van werkgevers om tot een cao-akkoord te komen, afgewezen door de bonden. Abvakabo FNV bleef vasthouden aan een looneis van in totaal 4 procent voor een 1-jarige cao. Daarnaast volhardden ze in het willen terugdringen van in hun ogen “absurd” doorgeschoten flexibiliteit. De andere bonden, CNV Publieke Zaak, Nu’91 en FBZ bleven bij een looneis van 2,5 procent voor een 1-jarige cao.’
Onhaalbaar
Volgens ActiZ is de looneis van met name Abvakabo FNV buiten proportie, maar ook de looneis van de drie andere bonden is in deze tijd onhaalbaar.
Eindbod
Het eindbod van de werkgevers ziet er als volgt uit:
Een cao met een looptijd van 18 maanden en een loonontwikkeling van 2,2,% |
Een algemene loonsverhoging van 1,2 % in 2012 |
Verhoging van de eindejaarsuitkering van 4,5 naar 5,5% |
Gefaseerde afschaffing van de jeugdlonen vanaf 2013 tot 2015 |
Een gefaseerde verhoging van de wachtdienstcompensatie in de kraamzorg met 30% |
Afspraken om grote contracten en uitbreiding arbeidsduur te stimuleren |
Een Wmo code die leidt tot fatsoenlijke tarieven van de gemeente |
Ontwikkelingen
Abvakabo FNV bespreekt vandaag, in een grote bijeenkomst met kaderleden, de vervolgstappen. Werkgevers zullen in de week van 21 mei het cao-proces met hun leden bespreken. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)
Zodra meer nieuws naar buiten komt, wordt dit bericht bijgewerkt.
Lees meer:
Achterban NU’91 ontevreden over cao-onderhandlingen
PVV-geld inzet nieuwe ronde cao VVT
Aad Koster: ‘Abvakabo compleet onrealistisch in cao onderhandeling’
Verdeelde bonden herstarten onderhandeling cao VVT
de loonsverhoging ter zijde ; hoe zit het met de doorgeslagen flexibilisering ?? Die zorgt namelijk voor steeds meer werkdruk ! Hoe zit het met de onzekere contracten ? Hoe zit het met de kwaliteit ? Hier over lees je niets ! Dit noemen we met recht een NEGEER AKKOORD . En hij wordt gedragen door maar 4% van de zorgwerknemers die bij een bond zijn aangesloten .
Niet slecht in deze tijd. Maar waar ik me zorgen om maak is het aantal uren dat men kan krijgen in de zorg. Veel te weining om van rond te komen als alleen staande.
Geen slecht bod werkgevrs toch?
Toch een mooi aanbod dat er ligt in een tijd dat bijna iedereen moet inleveren of een pas op de plaats maken.
Ja het land is vol en in denhaag geven ze illegalen gratis zorg.
En mensen die zich zieker betalen moeten bloeden.Is er nog leven met deze eikels?
Voor velen niet.
Maar ze merken hun belachelijke bezuinigingen wel na de verkiezingen.Waar hebben we op gestemd op een stel doofstommen?Je mag niets weten .
Achter kamer politiek.
Recessie, bezuinigen, maar waarom de ambtenaren anders behandelen dan de zorg?