Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

Onderhandelingen cao-VVT al direct afgebroken

De eerste onderhandelingsbijeenkomst tussen werkgevers en vakbonden over de cao voor de verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT) is afgebroken voordat het was begonnen. De werkgevers stapten vandaag op toen bleek dat Abvakabo twee zorgmedewerkers naar de bijeenkomst had meegenomen.
Onderhandelingen cao-VVT al direct afgebroken

Werkgeversorganisaties ActiZ en BTN laten weten: “De Abvakabo liet kort voor de onderhandelingen weten dat het cao-overleg publiek zou moeten zijn en dat er toehoorders aan de onderhandelingstafel zouden moeten plaatsnemen. Deze toehoorders bleken ook aanwezig te zijn. Ook wil AbvaKabo met meer mensen deelnemen aan de onderhandelingen dan toegestaan is in het protocol. Een cao-overleg met een publiek karakter bemoeilijkt zeer ernstig de resultaten van het overleg en is ook niet in lijn met wederzijdse afspraken tussen bonden en werkgevers.”

Abvakabo

Bestuurder Lilian Marijnissen van Abvakabo FNV zegt verbaasd te zijn over de reactie van de werkgevers. “We wilden dat twee medewerkers op de publiekstribune konden meeluisteren met het overleg. Het gaat immers over hen. Dat hadden we ook ruim van tevoren aangekondigd. Dat de werkgevers de vergadering niet eens wilden openen omdat we een paar medewerkers bij ons hadden, was een verrassing voor ons. In het verouderde protocol staat helemaal niets opgenomen over de aanwezigheid van publiek of de grootte van delegaties.”

Andere bonden

De aanwezige andere vakbonden CNV, NU’91 en FBZ hebben volgens de werkgevers Abvakabo nog voorstellen gedaan om toch vandaag het cao-overleg te starten. “Maar dit werd door de AbvaKabo afgewezen”, schrijven werkgeverskoepels ActiZ en BTN. “AbvaKabo weigerde hun opstelling te verlaten zodat het geplande cao-overleg helaas niet kon plaatsvinden. Werkgevers hebben de bonden daarop uitgenodigd voor een overleg op korte termijn om over de ontstane situatie te praten.” Volgens Marijnissen zijn het juist de werkgevers die niet flexibel wilden zijn. “Het is onbegrijpelijk waarom zij niet toestaan dat er een paar werknemers in de zaal zitten.”

Er is nog geen nieuwe datum geprikt om het overleg over de cao-VVT, één van de grootste in Nederland, doorgang te laten vinden. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld ©ANP Robbert van den Berge)

Lees meer:

‘Moeizame onderhandelingen cao-VVT op komst’

VVT-sector ontwikkelt gezamenlijke e-learning

Achterban akkoord met cao VVT

Kosten stijgen sneller dan zorggebruik in VVT

12 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Dit snap ik echt niet ”Een cao-overleg met een publiek karakter bemoeilijkt zeer ernstig de resultaten van het overleg en is ook niet in lijn met wederzijdse afspraken tussen bonden en werkgevers.”
  Dan is er toch al iets mis? Als de werkgevers zo hard hun best doen, kunnen ze dat ook publiekelijk laten zien toch?
  Abvakabo is ver uit de grootste bond in de VVT, eigenlijk zouden ze met minimaal 7 mensen mogen komen, dus 2 toehoorders + 2 onderhandelaars is nog heel bescheiden.

 3. Ik lees in de reacties vooral de ‘wij-zij cultuur’ met heel veel gebrek aan vertrouwen… Kunnen we een keer stoppen met roepen dat ‘zij’ alleen maar geld willen verdienen? Want ‘zij’ proberen met zeer beperkte middelen een zo hoog mogelijke kwaliteit te leveren…. Deze onderhandelingen zijn daar onderdeel van en als ik deze reacties zo lees dan snap ik dat je als werkgeversorganisatie geen zin hebt in dit (vijandige) publiek….

 4. Bah zwak hoor van de andere bonden. Ik ben erg blij dat ik lid ben van een bond die zich durft te laten zien. Zo krijg je het gevoel dat wij zorgmedewerkers serieus worden genomen. Het is toch onze CAO waar we voor strijden. Angstcultuurtje onder de werkgevers???? hahaha

 5. Even uitleggen hoe het CAO-proces ook al weer verloopt:
  Er is al lang naar de werknemers op de werkvloer geluisterd voordat de onderhandelingen beginnen. Elke bond heeft daar de afgelopen maanden invulling aan gegeven: (via websitereacties bij Nu 91, regio-ledenraadplegingen CNV Publieke Zaak en in de Jaarbeurs Utrecht AbvaKabo)
  De inzettekst is gemaakt vanuit de input van vakbondsleden.
  Uit de onderhandelingsrondes komt een principeakkoord waarin de wijzigingen voor komende CAO staan en daar kunnen alle vakbondsleden hun stem op uit brengen. Leden hebben de mogelijkheid om voor of tegen te stemmen.
  Als daar maar heel weinig mensen gebruik van maken of maakten is dat hun eigen keus.
  NB tijdens de onderhandelingsperiode vind regelmatig intern overleg plaats met actieve kaderleden.
  Maar de onderhandelingen zelf zijn geen publiekelijk debat.

 6. belagelijk !! wij met het hele team vinden het schade dat zo met de mensen word om gegaan het gaat om de bewoners maar blijkbaar gaat het bij hun alleen om de centen bah het bewijst maar weer dat er niet geluisterd wordt naar de werknemers op de werkvloer dat dit wordt getoloreerd !! is kijken als we dit met familie zouden bespreken van onze bewoners en even kijken wat die er van vinden ja zo dan is wel andere koek !!

 7. Onderhandelen moet je ook kunnen doen zonder (hele zaal) toehoorders, daar kan ik me wel wat bij voorstellen, en als je dat wel doet, overleg tevoren.
  Je kunt best een deskundig lid opnemen in de delegatie, maar met 20 man van de werknemers delegatie lijkt me niet wenselijk

 8. Ik denk dat er geen tijd meer verloren moet gaan met het zoeken naar de schuldige in deze vertraging.Het is beter om te zoeken naar een oplossing waarin alle betrokken partijen zich kunnen vinden.Het doel: te komen tot een goede CAO heeft de hoogste prioriteit.Als de geschiedenis van het ontstaan van de vakbond goed wordt doorgenomen,heeft de Abvakabo niet het wiel uitgevonden.

 9. Jammer dat het vertraging oploopt omdat een bond zich niet aan de gezamenlijk overeengekomen afspraken houd. Volgens mij zijn alle partijen goed vertegenwoordigt en hebben twee zorgmedewerkers op de publieke tribune geen toegevoegde waarde. Het enige dat het bewerkstelligd is irritaties en vertraging. Zaken waar Abvakabo goed in is.

 10. Yessss blij dat ik bij de abvakabo zit en niet bij dat andere stelletje huichelaars ! Ik betaal liever contributie voor een bond die mij betrekt en serieus neemt dan voor een bond die alles liever achter een gesloten deur bespreekt . Volgt er nu ook een anti abvakabo campagne , natuurlijk betaald van de centen van de leden van die bonden ? Abvakabo , jullie hebben lef en ben blij met zo een vakbond!

 11. Belachelijk dat er geen publiek aanwezig mag zijn. Het gaat over onze cao, en wij mogen van de werkgevers (en van CNV, NU’91 en FBZ) er niet bij zijn. Belachelijk. Dat de werkgevers niet willen, begrijp ik. Want dan gaan we zien dat zij alleen maar denken aan de eigen centen. Maar dat de andere bonden niet willen is schandalig. Goed gedaan Abvakabo FNV

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.