Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderhandelingen cao VVT lopen opnieuw vast

Mark van Dorresteijn
Na drie onderhandelingsdagen tussen de beroepsorganisaties en werkgevers zijn de onderhandelingen over de cao VVT opnieuw gestrand.
Onderhandelingen cao VVT lopen opnieuw vast

Grootste verschilpunten waarop het overleg wederom is vastgelopen, zijn afspraken over het loon in een tweejarige cao en de leeftijdsuren.

Gestokt overleg

Volgens vakbond Abvakabo FNV trokken de werkgevers de stekker uit het overleg over de cao VVT. Abvakabo FNV-bestuurder Wim van der Hoorn: “We gingen weer om tafel omdat werkgevers stelden dat zij wilden overleggen. Dat was nadat wij ons ultimatum hadden gepresenteerd. Na drie dagen overleg gaven de werkgevers aan dat het overleg stokte.” Volgens Van der Hoorn verbetert er niet veel voor de zorgmedewerkers als het loonbod van de werkgevers geaccepteerd zou worden. Ook moeten werknemers nog steeds indirect hun eigen scholing betalen. “We hebben voorgesteld om twee weken te bezinnen, want wij willen die cao rond hebben”, gaat Van der Hoorn verder. “Werkgevers gooien nu echter de deur dicht en willen over een half jaar nog eens kijken. Daarom gaan wij nu weer over op acties.”

Rek is bereikt

Jan Verschuren, bestuurder BTN, laat weten dat het overleg niet zo soepel liep en dat de grens echt is bereikt aan de kant van de werkgevers. “Het liefst zouden we een salarisverhoging van tien procent willen geven, maar dat kan gewoon niet. Het moet wel gefinancierd kunnen worden en als we anders willen, gaan er arbeidersplaatsen verdwijnen. We hebben als werkgevers een heel net loonbod gedaan, maar dat blijkt te weinig te zijn. Meer is voor ons niet haalbaar. De medewerkers zijn nu de dupe omdat ze nog langer in onzekerheid blijven.”

Acties

De bonden gaan de werkgevers nu met acties onder druk zetten. Daarbij dient volgens Abvakabo FNV onder meer te worden gedacht aan ludieke en creatieve acties. Een van de acties vindt vandaag al plaats. Abvakabo FNV meet bij het winkelend publiek in Assen de bloeddruk. De bonden verwijzen op deze manier naar de stijgende bloeddruk bij het zorgpersoneel. Van der Hoorn legt uit dat administratieve obstructie nu ook aan de orde is. “We weten hoe we de werkgevers aan kunnen pakken zonder cliënten en medewerkers te treffen. Dat gaan we juridisch wegzetten en aanbieden aan de werknemers. Op deze manier kunnen we de werkgevers harder treffen en laten zien dat we er tegenaan gaan.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

‘Verslechtering cao VVT leidt tot leegloop’

Partijen willen overleg cao VVT hervatten

NU’91: ‘Jaarlijkse loonverhoging cao VVT is schone schijn’

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.