Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Onderhoud technologie kost ziekenhuizen 250 miljoen

Mark van Dorresteijn
Nederlandse ziekenhuizen hebben in 2012 voor 250 miljoen uitgegeven aan de instandhouding van medische technologie. Dat staat in de Benchmark Medische Technologie van M&I/Partners.
Onderhoud technologie kost ziekenhuizen 250 miljoen

Uit de benchmark blijkt dat algemene ziekenhuizen gemiddeld ruim 7 procent van het in medische technologie geïnvesteerd vermogen uitgeven aan de instandhouding ervan. Op sectorniveau betekent dit een bedrag van 250 miljoen euro aan jaarlijkse instandhoudingskosten, op een bedrag van 3,5 miljard euro aan geïnvesteerd vermogen.

Sturen op kosten

Samen met de afschrijvingskosten op de medische inventaris bedraagt de total cost of ownership van medische technologie gemiddeld 16,6 procent van het geïnvesteerd vermogen. Deze kosten bestaan uit 9,4 procent afschrijvingen en 7,2 procent instandhoudingskosten, te weten onderhoudscontracten en de inzet van intern en extern personeel voor beheer en onderhoud. Dit jaar is volgens de benchmark met name een stijging van kosten te zien voor de beeldvormende medische apparatuur. Deze kosten bedragen nu meer dan de helft van de totale onderhoudskosten. Hiermee is dit vanuit kostenperspectief een belangrijk toepassingsgebied om op te sturen.

Veilige toepassing van technologie

De benchmark meet de voortgang van de implementatie van het Convenant ‘Veilige toepassing van medische technologie in het ziekenhuis’ (medische hulpmiddelen zijn hierbij buiten beschouwing gelaten). Gemiddeld hebben de deelnemers nagenoeg 60 procent van het convenant geïmplementeerd. Dit percentage relateren aan de instandhoudingskosten leidt tot het inzicht dat deelnemers die op het convenant onder het gemiddelde scoren, bovengemiddelde instandhoudingskosten hebben.

Oude apparatuur

Uit de leeftijdsgegevens van de medische technologie concluderen de onderzoekers dat de medische apparatuur relatief gezien ouder is dan het jaar daarvoor. Binnen de huidige populatie is 17 procent van het geïnvesteerd vermogen ouder dan de gebruikelijke financiële afschrijvingstermijn van 10 jaar. Het gebruik van oude apparatuur betekent een hoger risico op uitval van apparatuur, en daardoor mogelijk onverwachte schade en kosten voor vervanging.

Benchmark

De Benchmark Medische Technologie is in 2013 voor de tweede keer uitgevoerd met elf algemene ziekenhuizen. De benchmark geeft inzicht in de kosten en prestaties van het onderhoud en beheer van medische technologie.

1 REACTIE

  1. Een manier om kosten te drukken is dat organisaties deze capaciteit onderling gaan verhuren op momenten dat het niet gebruikt wordt. Zeker als afschrijving de grootste kostendrijver is, kun je maar beter zorgen dat de apparatuur die je hebt optimaal benut wordt. Dus verhuur het als niet gebruikt voor eigen productie: dan verdien je er nog wat aan, ipv dat het alleen maar afschrijft!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.