Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Onderzoek naar farmaceutische industrie bij Mexicaanse griep

Redacteur Zorg+Welzijn
Na aandringen van PVV, PvdA en SP heeft minister Edith Schippers donderdag een onafhankelijk onderzoek toegezegd naar de invloed van de farmaceutische industrie bij de aanpak van de Mexicaanse griep.
Onderzoek naar farmaceutische industrie bij Mexicaanse griep

De partijen hebben veel vragen over de onafhankelijkheid van de adviezen van onder meer de Gezondheidsraad waarop Schippers voorganger Ab Klink afging toen hij in 2009 34 miljoen vaccins bestelde. De griepuitbraak verliep milder dan verwacht en de helft van vaccins moest worden vernietigd.

Morrend

Schippers verzekerde de Kamer donderdag dat zij hetzelfde zou hebben gedaan als Klink. Ze gaf aan dat de druk hoog was om te handelen bij dit nieuwe, onbekende virus dat andere groepen trof dan de normale seizoensgriep.

“Er was een zwaar tekort aan vaccins en iedereen wilde ze hebben. Dan kun je afhaken of je er morrend bij neerleggen.” Ook had zij begrepen dat mensen zich onder druk gezet voelden door de industrie. Dat wil ze in de toekomst zien te voorkomen.

Betrokken

Schippers snapt wel dat de Kamer vragen heeft over de kostbare aanschaf van de vaccins, maar ze wijst erop dat het bijna onmogelijk is nog een deskundige te vinden die nooit betrokken is geweest bij een onderzoek voor de industrie. Volgens haar is de Kamer overigens al in 2010 vertrouwelijk over de prijzen en de contractonderhandelingen geïnformeerd. (Zorgvisie – Carolien Stam)

Lees ook:

Klink: ‘Geen belangenverstrengeling Mexicaanse griep’

WHO erkent belangenverstrengeling rondom Mexicaanse griep

Geen algehele vaccinatie tegen mexicaanse griep

Zorginstellingen klaar voor Mexicaanse griep

2 REACTIES

  1. Toen de Nedelandse vaccinaties besteld werden in september was het aantal besmettingen in Australië en Nieuw Zeeland bekend. Dat was minder dan de helft van het gewone aantal influenza besmettingen. Er was dus geen reden voor paniek en een laag antal besmettingen in West Europa was te verwachten.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.