Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Online behandeling bij zelfbeschadiging

Annelies Vermeulen
Palier lanceert de eerste online behandeling in Nederland voor mensen die zichzelf beschadigen. Op zelfbeschadigingondercontrole.nl kunnen patiënten 24 uur per dag, onder deskundige begeleiding, aan de slag.
Online behandeling bij zelfbeschadiging

Op praten over zelfbeschadiging rust nog vaak een taboe. Zelfs in de spreekkamer van de arts of psychiater komt het niet altijd naar voren. Online hulp is toegankelijker en moet meer mensen aanzetten om hulp te zoeken. De behandeling wordt vergoed door zorgverzekeraars. De Landelijke Stichting Zelfbeschadiging is betrokken bij de ontwikkeling van de behandeling.

Online hulp

De online hulp begint met het registreren en analyseren van het zelfbeschadigend gedrag. Wat zijn bijvoorbeeld zogenaamde ‘triggers’, ofwel gedachten of gebeurtenissen die voor iemand aanleiding zijn zichzelf te beschadigen? En wat levert de zelfbeschadiging op aan voor- en nadelen? Nadat iemand inzicht heeft gekregen in wat hem of haar tot zelfbeschadiging aanzet kan er begonnen worden met het doorbreken van het patroon. Bijvoorbeeld door te oefenen met alternatieve gedachten of acties. Gedurende de hele behandeling is er online contact met een deskundige begeleider. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

Familienet: persoonlijke online pagina voor ouderenzorg

Online begeleiding voor kinderen van verslaafden

Online zelfhulp niet effectief bij depressie

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.