Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Onrust bij vrouwen over thuisbevallingen’

Mark van Dorresteijn
Er is veel ongerustheid ontstaan bij zwangere vrouwen door uitspraken van gynaecologen op televisie dat het Nederlands systeem van thuisbevallingen leidt tot onnodige sterfte onder baby's. Dat zegt onderzoeker Marianne Nieuwenhuijze van de vakgroep Verloskunde van de Academie Verloskunde Maastricht.
'Onrust bij vrouwen over thuisbevallingen'

De verloskundigen houden donderdag een congres in Utrecht waar ze willen benadrukken dat de thuisbevallingen wel veilig zijn. Ze zeggen zich te baseren op wetenschappelijke onderzoeken.

Babysterfte

In Nederland sterven meer baby’s vlak voor, tijdens en vlak na de bevalling dan in andere westerse landen. Een stuurgroep van deskundigen presenteert in januari in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid maatregelen om de situatie te verbeteren. Een aantal medisch specialisten stelde eind vorige maand in het televisieprogramma Zembla dat het Nederlandse systeem van thuisbevallen debet is aan de hoge babysterfte.

Verloop zwangerschap

Verloskundigen ontdekken volgens hen vaak te laat dat de zwangerschap niet goed verloopt; aanstaande moeders worden daardoor te laat naar een ziekenhuis afgevoerd. Eenmaal aangekomen in het ziekenhuis, is daar buiten kantooruren vrijwel nooit een gynaecoloog aanwezig. Ook moeten operatieteams, voor bijvoorbeeld keizersnedes, eerst worden opgeroepen. Volgens de artsen gaat daarmee veel kostbare tijd verloren en is dat gevaarlijk voor moeder en kind.

Te laat ‘gehaald’

De specialisten vinden bovendien dat baby’s die overtijd zijn in Nederland te laat worden ‘gehaald’. Een zwangerschap duurt normaal 40 weken. In Nederland worden bevallingen na 42 weken kunstmatig opgewekt, terwijl dat in andere landen een week eerder al gebeurt. Juist in die laatste week overlijden volgens de artsen relatief veel van die ‘late’ baby’s.

Inschatten risico’s

De verloskundigen weerspreken die conclusies. Volgens woordvoerster Nieuwenhuijze, één van de sprekers tijdens het congres, blijkt uit onderzoek juist dat er in de tweeënveertigste week juist minder kinderen in de baarmoeder sterven dan in de weken ervoor. Volgens haar geeft dat aan dat verloskundigen juist goed zijn in het inschatten van de risico’s bij ‘late’ zwangerschappen. Ook stellen de verloskundigen dat er juist weinig calamiteiten zijn bij thuisbevallingen. De meeste moeders kijken, aldus Nieuwenhuijze, met grote tevredenheid op de bevalling terug. (ANP)

Lees ook:

‘Concentreer bevallingen in aantal ziekenhuizen’

‘Gynaecoloog vaak te terughoudend’

Brede aanpak bepleit in tegengaan babysterfte

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.