Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Ontslag voor derde van personeel Zonnehuizen

De overname van Zonnehuizen door ondernemer Loek Winter en zorginstelling LSG-Rentray is vandaag officieel bekrachtigd. De partijen zullen slechts tweederde van de fte’s overnemen van de in totaal 1500 fte's. Zonnehuizen-bestuurder Charles Laurey heeft het bericht bevestigd.
Ontslag voor derde van personeel Zonnehuizen

Vakbondsbestuurder Karin Kasper van CNV Publieke Zaak was dinsdag 10 januari aanwezig bij de ondertekening van de overeenkomst bij de bank. Zij bevestigt dat tweederde van de fte’s wordt overgenomen. In totaal telt Zonnehuizen ongeveer 1500 fte’s, die worden bezet door zo’n 2300 medewerkers. Iets meer dan 1000 fte’s worden overgenomen. Het vastgoed van Zonnehuizen wordt volgens Kaper niet overgenomen. Er is een huurovereenkomst gesloten voor het vastgoed voor twee jaar.

De Seizoenen

Winter noemt zijn deel van de organisatie ‘De Seizoenen’. “De Seizoenen zal de volwassenenzorg voortzetten op de huidige zes locaties en zal de komende jaren deze zorg verder versterken en uitbreiden, om daarmee te voldoen aan een groeiende behoefte aan zorg vanuit een antroposofische invalshoek.”

LSG-Rentray en Groep Winter

Curator Marie-José Cools zegt: “In de combinatie van LSG-Rentray en de Groep Winter is een partij gevonden in wie ik het volste vertrouwen heb. Ook de zorgkantoren, de zorgverzekeraars en de banken zijn positief over de doorstart door deze partijen. LSG-Rentray en de Groep Winter nemen gezamenlijk alle activiteiten van Zonnehuizen over waarbij LSG-Rentray zich zal richten op de kind- en jeugdzorg en het onderwijs en de Groep Winter op de volwassenenzorg.”

Directe zorg

Cools laat verder weten dat de komende periode de overgang naar de overnemende partijen nog verder vorm moet krijgen. De medewerkers die werkzaam zijn in de directe zorg en het onderwijs zullen grotendeels in dienst kunnen treden bij de partij die de zorg en/of het onderwijs overneemt. Hierdoor blijven de cliënten de zorg en het onderwijs ontvangen van voor hen bekende medewerkers. Een deel van het personeel zal helaas na de doorstart op zoek moeten naar een nieuwe werkgever.

Verscherpt toezicht

Naar aanleiding van de overname heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de Stichting Zonnehuizen onder verscherpt toezicht gesteld. De igz schrijft: “De overname kan namelijk extra risico’s met zich meebrengen voor de kwaliteit en continuïteit van zorg, mede vanwege organisatorische veranderingen waarmee overnames onvermijdelijk gepaard gaan. Daarom heeft de IGZ besloten verscherpt toezicht in te stellen om de effecten van de overname op de kwaliteit en continuïteit van zorg nauwlettend te kunnen volgen.”

Aansprakelijk

Eind december werd het faillissement van Zonnehuizen uitgesproken. De stichting had een schuld van bijna 18 miljoen euro, die ontstaan is door fouten van het voormalige bestuur. Interimbestuurder Laurey wil geld terughalen bij de voormalige bestuurders. Daarvoor is een lange juridische procedure nodig waarbij onder meer moet worden vastgesteld of er sprake was van wanbeleid. Laurey gaat er van uit dat partijen als de curator, de ondernemingsraad, en de vakbonden de procedure zullen voortzetten als hij, als tijdelijk topman, is vertrokken. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Laurey: ‘Ex-bestuur Zonnehuizen is aansprakelijk’

Bonden bereiden acties voor Zonnehuizen

Loek Winter wil volwassenenzorg Zonnehuizen

8 REACTIES

  1. vreselijk dat het heeft kunnen gebeuren, vooral voor de bewoners/gebruikers van de zonnehuizen. Maar waarom reageert de politiek zo mat?? Als dit was gebeurd met PGB geld had iedereen er boven op gezeten terwijl dit om veel grotere bedragen gaat die zijn verdwenen.

  2. Lees alle reacties
  3. Jongeren en kinderen met zware psycho-sociale problematiek zullen geëxploiteerd gaan worden door Loek Winter.Het lijkt me dat er geen enkele bestuurder vanaf nu meer mag vertrekken met geld uit de restanten . Eerst de werkers die, hoewel al jaren met veel te weinig mankracht, toch hun verantwoordelijkheid hebben genomen. Jeugdzorg had ook al veel eerder aan de bel kunnen trekken over de kwaliteit!

  4. @Brenda: ook een BV kan dit doen. Alleen mag er geen dividend worden uitgekeerd. De winst moet dus weer terug vloeien in de organisatie. De beloning van de directie/bestuur moet geschieden volgens de code `beloningen bestuurders in de zorg`. En op zich is dit geen verkeerd systeem mits goed uitgevoerd). En zoals nu blijkt met Zonnehuizen kunnen stichtingen ook failliet gaan…

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.