Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Oogziekenhuis opent twintig filialen in ziekenhuizen

Mark van Dorresteijn
Het Oogziekenhuis in Rotterdam gaat twintig filialen openen. Nederlandse ziekenhuizen nemen daartoe het medische en financiële bedrijfsconcept over van Het Oogziekenhuis Rotterdam. In ruil daarvoor krijgen ze vier tot vijf procent van de omzet. Dat zegt financieel directeur Kees Sol van Het Oogziekenhuis Rotterdam in het NRC Handelsblad.
Oogziekenhuis opent twintig filialen in ziekenhuizen

De methode uit Rotterdam wordt door de afdelingen oogheelkunde in de ziekenhuizen geheel overgenomen. De directie van het oogziekenhuis heeft contracten gesloten met ziekenhuizen in Deventer, Woerden, Sneek, Hoorn, Doetinchem en Almelo. Onderhandelingen zijn gaande in Groningen, Zaandam, Den Bosch, Purmerend en Heerenveen.

‘Zorg niet verhandelen’

“Goede ziekenhuiszorg moet je niet verhandelen maar delen met alle andere ziekenhuizen”, stelt tegenstander van het plan Henk van Gerven van de SP. “Het is principieel onjuist. Zorg is geen koopwaar. Artsen worden nu aangespoord om winstgevende concepten te ontwikkelen in plaats van optimale zorg. Bovendien wordt de zorg onnodig duur als er aan verdiend wordt. Het gaat om publieke middelen die niet in particuliere zakken mogen verdwijnen.” Van Gerven heeft inmiddels minister Klink gevraagd om deze ontwikkeling een halt toe te roepen.

Franchise

Het Oogziekenhuis is het eerste ziekenhuis dat deze franchisemethode toepast. De ziekenhuizen die het concept overnemen, moeten een handboek met instructies en werkmethoden volgen. Hierdoor zou de productie tientallen procenten stijgen. Dit wordt bevestigd door het Deventer Ziekenhuis, dat het franchisemodel sinds kort toepast. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

oogziekenhuis

oogziekenhuis

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Op zich is het goed dat mensen als van Gerven de vinger aan de pols houden. IK ben zelf met een patiént tweemaal in het Oogziekenhuis in Rotterdam geweest als begeleider.Het ging om twee nieuwe lenzen. Vanaf het eerste ogenblik dat je er binnenkomt krijg je een ervaring van : die organisatie hier loopt als een tierelier.Administratief was alles bijdehand, niks wachten of filevorming voor de desks. Je gaat van de ene dask naar de andere, alles heel harmonisch en logisch.Beide keren hetzelfde: vaste procedures. Daarmee wordt geld verdiend! Met zo’n uitstekende organisatie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.