Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oogziekenhuis voert angstreductie door tot in interieur

De visie op angstreductie is in het Rotterdamse Oogziekenhuis doorgevoerd tot op ieder denkbaar vlak, van bedrijfsvoering tot bejegening van patiënten. Het museale interieur, inclusief het nieuwe Kinderoogcentrum door Eklund Terbeek architecten, vormt hier een integraal onderdeel van.
Oogziekenhuis voert angstreductie door tot in interieur
Foto: ANP Lex van Lieshout

‘Als je angst beperkt kun je zorg op een hoger niveau leveren’, zegt Kees Sol, bestuurslid van het Oogziekenhuis  op vaksite Architectenweb. Dit idee is doorgevoerd tot in het interieur. Kenmerkend voor het interieur is de museale sfeer met veel moderne kunst en design. De voor een zorginstelling ongebruikelijk elementen als het Vitra meubilair en de Van Severen stoeltjes zorgen voor een gevoel van luxe en vertrouwen, aldus Sol. ‘De esthetiek gebaseerd op angstreductie is doorgevoerd tot in de kleinste details. De juiste balans tussen traditionele en moderne elementen weerspiegelt onze ervaring, maar ook onze kennis van de nieuwste technieken.’

Transport

Patiënten zijn constant op zoek naar zekerheid en bevestiging. Transparantie, overzicht en voorspelbaarheid zijn daarbij belangrijk. ‘Bij de renovatie hebben we het verticale transport beperkt, waardoor er ondanks de driehonderdduizend bezoekers per jaar, slechts twee liften nodig zijn. Dit werd mogelijk door de meeste patiëntendiensten op de begane grond en de eerste verdieping te vestigen’, aldus Sol. Ook het beddentransport vindt plaats over één verdieping, met aan de ene kant de verpleegafdeling en aan de andere kant de operatiekamers.

Angstreductie
‘Angstreductie vergt een diepgaande inleving in je klant. Samenwerking met andere sectoren zorgt dat je ‘out of the box’ kunt denken over hoe angst ontstaat’, stelt het bestuurslid. Van Schiphol leerde het Oogziekenhuis dat klanten niet zo zeer bang zijn om neer te storten, maar bang zijn om te laat te komen. Door de invoering van ‘valet parking’ bij het Oogziekenhuis zijn patiënten op tijd op hun afspraak en kunnen ze zonder stress, samen met hun begeleider uit de auto stappen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.