Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oosterscheldeziekenhuizen financieel het zwakst

De Oosterscheldeziekenhuizen in Goes staat er van alle ziekenhuizen financieel het slechtst voor. Er is een acuut risico dat het dit jaar failliet gaat. Dat schrijft het NRC Handelsblad op basis van onderzoek van bureau Zindata.

Ook de ziekenhuizen van Meppel, Woerden, Lelystad en het Amsterdamse BovenIJ ziekenhuis draaien bedrijfseconomisch slecht. Ook zij kunnen makkelijk bankroet gaan, als niet wordt ingegrepen.

Early warning system

Dit stelt onderzoeksbureau Zindata na analyse van onder andere omzet, reserves, schulden, winst en aantal patiënten bij alle ziekenhuizen van Nederland. Het bedrijf ontwikkelde een waarschuwingssysteem voor ziekenhuizen dat bedrijfseconomische problemen snel signaleert. Dit model geeft aan dat de ziekenhuizen in Harderwijk en Roosendaal het sterkst zijn.

Adri Steenhoek

In het waarschuwingssysteem krijgt een ziekenhuis risicopunten als de bedrijfseconomische prestaties al jaren slecht zijn en de trend negatief is. “Een verlies is erger als dat langer duurt, extra ernstig als je schuld hoog is en nog moeilijker als je weinig of geen eigen vermogen hebt”, aldus algemeen directeur Adri Steenhoek van Zindata in het NRC.

Diaconessenhuis

“We hebben een kwetsbare financiële positie”, zegt bestuursvoorzitter Hans Simons van het ziekenhuis in Goes. De oud-PvdA-staatssecretaris van Volksgezondheid ging vorig jaar herstructureren. In 2007 had zijn ziekenhuis een negatief eigen vermogen van 4,5 miljoen euro, maar hij stelt dat het niet failliet gaat. In 2007 leed Diaconessenhuis in Meppel 5 miljoen verlies; vorig jaar haalde het een kleine winst. Het ziekenhuis staat onder curatele van de bank. “Het is een zware tijd, maar failliet gaan we niet”, zegt bestuursvoorzitter Titus Vissers: “Langzaam komen we uit de gevarenzone.” Zindata baseert zich op data tot en met 2007. Vorig jaar voerde BovenIJ “een zeer stevige herstructurering door”, zegt het ziekenhuis. Zuwe Hofpoort in Woerden stelt dat Zindata oude cijfers hanteert. (NRC Handelsblad)

Lees ook

Early warning system: Rinkelende alarmbel

Signaal bij financieel gevaar

CDA: ‘Klink moet ingrijpen bij Zeeuwse ziekenhuizen’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.