Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Op weg naar 50 ziekenhuizen

Het aantal ziekenhuizen neemt in rap tempo af als alle aangekondigde samenwerkingsverbanden en fusieplannen doorgang vinden.
Op weg naar 50 ziekenhuizen

Accountant PwC houdt rekening met een afname tot vijftig ziekenhuizen. “We komen van meer dan honderd ziekenhuizen en gaan snel richting zeventig en misschien wel vijftig ziekenhuizen,” voorspelt Arjen Hakbijl, partner bij PwC in Zorgvisie magazine nummer 9 die vandaag verschijnt. Een ziekenhuisfusie hoeft niet altijd te betekenen dat een lokatie verdwijnt.

Zorgvisie Top 100

Hij doet zijn voorspelling in de toelichting op de Top 100, het jaarlijkse overzicht dat Zorgvisie en PwC geven van de 100 grootste zorginstellingen in het land. De hoogste nieuwkomer in de lijst is GGZ Centraal. De fusie van Meerkanten en Symfora komt binnen op plaats 56 met een omzet in 2011 van 214 miljoen euro. De rijkste zorginstelling van het land is het Deventer Ziekenhuis dat eind vorig jaar beschikte over een eigen vermogen van 45 miljoen euro. Dat levert een solvabiliteit (gemeten naar omzet) op van ruim 29%. Nummer twee is gehandicapteninstelling ASVZ uit Sliedrecht. Die beschikt over ruim 61 miljoen eigen vermogen en een solvabiliteit van ruim 26%. Het Erasmus Medisch Centrum blijft het grootste zorgconcern van het land met een omzet van bijna 1,2 miljard euro. PwC signaleert een waterscheiding tussen 2011 en 2012. Het risicoprofiel van de zorginstellingen is flink toegenomen door de vele onzekerheden. (Zorgvisie- Eric Bassant)

Top 100

Zie voor een aantal saillante tabellen: zorgvisie.nl/top100

7 REACTIES

  1. Niek, ik heb net naar je vraag gekeken en het DZ zit op een solvabiliteit van 26.53%. Van de elf STZ ziekenhuizen die een hoger eigen vermogen hebben, zijn er 6 die ook beter in hun solvabiliteit zitten.
    Half September breng ik het rapport “De Financiele Gezondheid van …..” uit.
    Hierin staan alle ziekenhuizen in Amsterdam, de STZ-ziekenhuizen van Noord-Holland en alle andere STZ ziekenhuizen in.

  2. Lees alle reacties
  3. Vermindering van ziekenhuizen betekent niet vermindering van cure-aanbod, aangezien particuliere initiatieven om cure-zorg te verlenen als paddenstoelen de grond uit schieten. Ook is het zo dat één ziekenhuis op meerdere locaties cure-aanbod heeft, zoals: Waterlandziekenhuis zowel in Purmerend als in Volendam en MCA zowel in Alkmaar als in Heerhugowaard.

  4. Als we me elkaar iets verder willen komen in Europa moeten we groter denke. Dat scheelt enorm veel overheadkosten. Ook organisaties in andere sectoren en bv gemeentes zullen nog meer in elkaar moeten schuiven om de kosten binnen te perken te houden. Er komen immers kosten bij voor Europees toezicht op allerlei fronten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.