Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Operatierobot voor het eerst gebruikt voor vervanging hartklep

Mark van Dorresteijn
Het hartlongcentrum van de Isala klinieken heeft als eerste in Nederland de Da Vinci operatierobot succesvol ingezet bij hartklepoperaties.
Operatierobot voor het eerst gebruikt voor vervanging hartklep

De robot maakt het mogelijk hartkleppen via kijkoperaties te repareren bij een grote diversiteit van patiënten. Door het gebruik van de robot hebben patiënten na de ingreep minder pijn, minder kans op complicaties en bovendien herstellen zij sneller. Ook is een combinatie met de behandeling van hartritmestoornissen tijdens dezelfde ingreep mogelijk. Het voordeel van robotchirurgie boven andere minimaal invasieve technieken is dat een bredere groep patiënten behandeld kan worden. Het gaat hierbij om complexe en gecombineerde operaties, en operaties bij heel zieke patiënten. Juist deze laatste categorie heeft volgens het ziekenhuis veel baat bij lichaamssparende technieken.

Resultaten USA

Aangezien het om een nieuwe toepassing gaat, heeft Isala nog geen ervaringsgegevens kunnen opbouwen. Resultaten elders op de wereld zijn veelbelovend. Douglas Murphy, cardiothoraxchirurg in Atlanta/USA en begeleider van het OK-hartteam in Isala, heeft inmiddels 1.400 operaties uitgevoerd met deze robottechniek. Tijdens een lezing bij de Isala klinieken benadrukte hij naast de medisch inhoudelijke voordelen ook het maatschappelijk belang van sneller herstel, namelijk minder lange ziekenhuisopnames, eerder terug in het arbeidsproces en minder opnames in verpleeghuisinstellingen.

Inzetbaarheid operatierobot

De inzet van de robot beperkt zich in het Zwolse ziekenhuis niet tot hartoperaties. Isala is het enige ziekenhuis in Noordoost-Nederland die deze techniek toepast bij verschillende specialismen. De urologen zetten de robot inmiddels succesvol in voor prostaatoperaties. Het hartlongcentrum gebruikt de robot ook voor mensen die een bypass nodig hebben en voor longpatiënten, bij wie longweefsel moet worden uitgenomen vanwege onderzoek of longkanker.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: Isala klinieken )

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.