Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Operatieverbod voor IJsselmeerziekenhuizen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de IJsselmeerziekenhuizen in Emmeloord en Lelystad woensdag een verbod opgelegd om operaties uit te voeren. Een woordvoerder heeft dat bevestigd.
Operatieverbod voor IJsselmeerziekenhuizen

Patiënten lopen volgens de inspectie te grote risico’s op infecties omdat de lucht in de operatiekamers niet steriel genoeg is. De inspecteurs spreken van een “onverantwoorde en niet veilige situatie”. Volgens de IGZ wist de directie van de ziekenhuizen al in april van de onveilige situatie, maar heeft ze niet afdoende ingegrepen.

Financiële problemen

De IJsselmeerziekenhuizen, met een vestiging in Emmeloord, Dr. J.H. Jansenziekenhuis, en één in Lelystad, Zuiderzeeziekenhuis, verkeren al langer in financiële problemen. Het gaat om twee relatief kleine ziekenhuizen in dunbevolkte gebieden die moeite hebben voldoende patiënten te trekken en de kwaliteit van zorg op peil te houden. Vlak na de eeuwwisseling kwam de bevolking van met name de Noordoostpolder en Urk in het geweer om het ziekenhuis van Emmeloord te redden. De leiding van de ziekenhuizen wilde medisch specialismen overhevelen naar het ziekenhuis in Lelystad. Een en ander ging gepaard met rechtszaken en bedreigingen van de directie. Ook werden rebellerende artsen op staande voet ontslagen. De inspectie dreigde in 2005 ook al met ingrijpen omdat de kwaliteit van de medische zorg door alle perikelen gevaar liep. Zorgverzekeraar Achmea heeft woensdag al laten weten vervangende zorg te zoeken voor patiënten die door het operatieverbod worden gedupeerd. Ziekenhuizen in de omgeving zouden de zieken moeten opnemen. (ANP)

Lees ook:

IJsselmeer-bestuurder strijdt met medische staf

IJsselmeerziekenhuizen moet manager weer aannemen

IJsselmeerziekenhuis Lelystad scoort slecht

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.