Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ophef over gang patiënten van Dijk en Duin naar PsyQ

Parnassia Bavo Groep gaat patiënten van ggz-instelling Dijk en Duin overplaatsen naar programma’s van haar zorgbedrijf PsyQ. Tegen dit voornemen is geprotesteerd door een lokale huisartsengroep en door de medewerkers van de betreffende polikliniek van Dijk en Duin, Marelsdal, waar patiënten met chronische aandoeningen behandeld worden.

Volgens de medewerkers en de huisartsenpost Castricum is polikliniek Marelsdal een zeer goed draaiende polikliniek waar chronische patiënten naar tevredenheid worden behandeld. Voorzitter en huisarts Aart Leemhuis van de huisartsengroep vraagt zich af waarom Parnassia Bavo patiënten uit deze kliniek elders wil onderbrengen. “Wij kregen via via van medewerkers uit de kliniek te horen dat Marelsdal dicht moet. We hebben toen een brief aan de directie gestuurd met de vraag wat er aan de hand is. Daar hebben we nog geen antwoord op gehad.”

Sluiting ggz-kliniek

Woordvoerder Ingeborg Hoogveld van de Parnassia Bavo Groep, waar Dijk en Duin afgelopen juli mee is gefuseerd, zegt dat er geen sprake is van sluiting van de polikliniek. Volgens haar worden de patiënten die daar nu in behandeling zijn, straks voor een deel doorgestuurd naar een vestiging van PsyQ. “Wij willen onze specialistische zorg, zoals die van PsyQ, voor zoveel mogelijk patiënten in onze regio’s toegankelijk maken. Wij kijken momenteel naar de patiëntengroep van Dijk en Duin en de kliniek en beslissen welke patiënt op welke plek binnen ons concern het beste geholpen kan worden. Voor een deel zouden deze cliënten mogelijk beter af zijn bij programma’s van ons zorgbedrijf PsyQ in de regio.” Dijk en Duin is het zevende zorgbedrijf van Parnassia Bavo Groep geworden.

Fusie ggz-aanbieders

Volgens Leemhuis zijn de patiënten van Marelsdal helemaal niet beter af op andere locaties. “Ik verwijs al vijfendertig jaar deze mensen door naar de kliniek. Het gaat om zo’n achthonderd veelal angstige mensen die zelf niet protesteren maar er helemaal niet op zitten te wachten voortaan dertig kilometer verder te moeten rijden. Daarnaast begrijp ik dat PsyQ bedoeld is voor kortdurende zorg en dus niet is toegerust op zulke patiënten die bijna nooit meer beter worden.”

Methode PsyQ

Woordvoerder Hoogveld zegt dat de zorg voor deze patiëntengroep altijd beter kan en daarom wordt gekeken naar andere behandelingen. Volgens haar is PsyQ wel degelijk in staat ook meer complexe zorg te leveren. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Riagg vindt uitlatingen PsyQ onjuist en schadelijk

PsyQ wil flink uitbreiden

PsyQ wil algemeen ziekenhuis overnemen

Slotervaart en PsyQ bestormen samen de markt

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.