Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties20

Ophef over klassenzorg bij ZINN

Directeur Wil Koopmans van zorgorganisatie ZINN in Groningen, Hoogezand en Haren noemt de ophef over de zorgarrangementen die haar organisatie heeft ingevoerd opmerkelijk. Cliëntenorganisaties hekelen het gebruik van pluspakketen bij ZINN, nadat het Dagblad van het Noorden gisteren meldde dat een wandelingetje een cliënt van ZINN vijftien euro kost.
Ophef over klassenzorg bij ZINN

Cliënten betalen zelf bij ZINN voor extraatjes zoals een wandelingetje of het voorlezen van de krant. Directeur Koopmans vindt het opmerkelijk dat dit nu zoveel stof doet opwaaien. “Dat de krant dit op dit moment oppikt komt waarschijnlijk door onze nieuwe folder waarin precies staat aangegeven wat alle extra’s kosten. Extra geld vragen voor diensten boven op de basiszorg uit het zorgzwaartepakket mag onder de zzp-systematiek al twee jaar. De discussie of het schandalig is of niet moet je aan de politiek overlaten. Wij bieden goede basiszorg en voor een deel ook services aan cliënten met een wat ruimere portemonnee. Die willen best wat meer betalen voor extra diensten. Dat is tweedeling in de zorg, ja, maar dat is een politieke discussie. Ik voer liever een goede businesscase.”

Cliënten

Directeur Edwin Klok van cliëntenorganisatie Zorgbelang Groningen denkt er anders over. “Niet alleen wij, maar ook de centrale cliëntenraad van ZINN is tegen dit nieuwe beleid. Ik vind het dus verwerpelijk dat ZINN nu deze koers vaart.” Koopmans erkent dat zowel cliënten als een groot deel van de medewerkers niet blij is met het nieuwe beleid. “Maar dit is wel waar het naartoe gaat in de ouderenzorg. Je kunt een hoop extra dingen doen met vrijwilligers en dan kost het niets. Maar als je structureel extra diensten wilt aanbieden zal dat toch extra kosten.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Bussemaker: Geen bezwaar tegen pluspakket

Aanbieders leveren zorgarrangementen

Weblog: Klassenzorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

20 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Wat ik mis in de reakties is het effect dat betalende “klanten” hebben op diezelfde zorg. Het extra geld dat binnenkomt kan er ook weer voor zorgen dat er meer (beter) personeel wordt aangenomen waardoor de wachtlijsten kunnen worden verkort. En daar profiteert iedereen van. Ik vind dat we het met open vizier moeten benaderen en de jaloezie even moeten onderdrukken.

  3. Ik vraag al jaren om een sluitende definitie voor absolute basiszorg, waar heeft iedereen minimaal recht op. Dan heb een middel om eerlijk te toetsen of een zorgaanbieder onder of juist bovengemiddelde zorg levert. De onduidelijkheden die al jaren de ronde doen, bv pyamadagen, niet douchen in de zomermaanden etc… iedereen vind het onacceptabel, maar wat is de harde maatstaf voor ons land dat wil ik wel eens weten. Dat er mensen zijn die meer willen en daar voor betalen heb ik geen moeite mee (in prive huizen welteverstaan). Door mijn baan rijd ik in een eenvoudige auto terwijl mijn buurman een grote slee rijdt, dat is heel simpel de consequentie van mijn keuze om in de zorg te gaan werken en niet in het bedrijfsleven… een keuze waar ik me overigens nog alle dagen erg goed bij voel.

  4. @ Jan S.: de spijker op zijn kop! Doordat zoveel mensen op de VVD gestemd hebben, dat deze partij de grootste werd is in de hand gewerkt dat dit soort situaties alleen maar vaker voor zullen komen. SP-stemmers: bedankt voor jullie steun in een socialer beleid!
    @ Harry S.: “B.v. door binnen ZINN en fonds in te richten waarin iedere bewoner naar draagkracht geld kan storten en waaruit alle bewoners de extra zorg kunnen krijgen.”- Echt een GEWELDIGE OPLOSSING!!! Dat noem ik nou eens sociaal denken!

  5. Dankzij de managerscultuur van nu, waarvoor (flut)informatie belangrijker is, dan het behoorlijk nakomen van contractverplichtingen, verdampt de zorg zienderogen, terwijl de schaamteloos hoge premies onverminderd geïncasseerd blijven worden.
    In deze veel te bureaucratische samenleving hebben de meeste instellingen veel te hoge overheadkosten en dat is de werkelijke oorzaak van de financiële problematiek!
    Als dit mismanagement niet wordt gestopt, dan staat binnen afzienbare tijd de pil van Drion dagelijks op de menukaart van dit soort “zorg”instellingen en blijven de oudjes gewoon weg en houdt het voor de managers dan ook op!

  6. Volgens mij is er geen enkele politieke partij geweest die voorstelde om de awbz inhouding op ons aller salaris flink op te hogen, om zo meer geld naar de AWBZ te geven. Alleen op die manier zijn de stijgende zorgkosten a.g.v. stijgende zorgvolumes te betalen. Waarom was die partij er niet, volgens omdat ze allemaal inschatten dat ze dat zetels kost in plaats van oplevert. We willen het blijkbaar niet in Nederland. Gevolg is dat er geschraapt en geschrapt wordt, dat zal de komende jaren niet anders worden. Of deze bestuurder haar zaakjes op orde heeft, teveel verdient en een slecht track record heeft, weet ik niet. Ik kan me de keuze wel voorstellen als het logische gevolg van wat er in nederland gebeurt. We moeten qua zorg met z’n allen een stapje terug en dat doet pijn.

  7. @ Cas
    Quote “Doch zo zit de maatschappij nu eenmaal in elkaar”
    Daar pak je de stier bij de ballen.
    Willen we dat dan in Nederland?
    Willen we basiszorg verengd hebben tot schone billen en een schone broek.
    Willen we een wandelingetje in de buitenlucht als luxe zien war we voor moeten betalen zodra we dat niet meer zelfstandig kunnen?
    Tja, wanneer je VVD-er bent wil je dat dus.

  8. Mv. koopmans heeft veel mensen ontslagen, verpleegkundigen, ziekenverzorgsters, te oud, te duur. Het wordt nu tijd dat zij er uit gaat. Veel geld uitgegeven aan advocaat- en rechtzaken. Wat dacht je van de nieuwe jenaplanschool, het nieuwe verzorgingstehuis?Juist, haar man is van architectenburo team 4.Hoezo belangenverstrengelingen?

  9. We moeten de discussie wel fijn houden. Wil Koopmans ontvangt zorggelden op basis van de optelsom van alle ZZP’s. Daar moet ze basiszorg voor leveren. Kritiek is mogelijk indien die basiszorg niet wordt gegeven. Maar dat staat er niet. Cliënten ontvangen zorg buiten de basiszorg om. Sommigen hebben een vrijwilliger die met hen aan de wandel gaat. Ja, ook zo ontstaat er tweedeling,want niet iedereen heeft een vrijwilliger. Heb je wat meer te makken dan een ander dan roep je betaalde hulp in voor een wandeling of theaterbezoek.
    Ook zo ontstaat tweedeling. Doch zo zit de maatschappij nu eenmaal in elkaar. Heeft niets met PvdA,VVD of een managerssalaris van doen!

  10. Wat hebben we toch een boter op het hoofd.
    Ditis toch wat we wilden in Nederland? Marktwerking en een (grotere) kloof tussen rijk en arm. En je ziet het De VVD is de grootste geworden.
    Maar los van politiek enmarktwerking.
    Iedereenis het er over eens dat de ZZP’s niet voldoende geld leveren om verantwoorde zorg te geven. (de normen veantwoorde zorg worden immers lang niet overal behaald)
    Waarom horen we de directeuren van de instellingen dit niet zeggen. Waarom geen geluiden uit die hoek. Nee, ze blijven maar schrapen aan de bezetting, de voeding, de (weinige) extraatjes. Daarmee de kloof tussen management en uitvoering alleen maar groter makend. Immers de uitvoerders voelen zich al lang niet meer gekend / erkend door de managers.
    DUS: managers en uitvoerders : verenigt u, stel met elkaar vast dat het zo niet langer kan. Nu is er wellicht de kans
    (maarre……wie is beleid om geld in tel leveren t.bv. verantwoorde zorg? Ook als je die zorg (nog) niet gebruikt?)

  11. Ik ben zo benieuwd waar we in de toekomst het personeel vandaan gaan halen om de ‘extra diensten’ te bemensen. Bij een krappe arbeidsmarkt kan dat dan toch alleen maar uit de basiszorg komen. Maar misschien willen de vrijwilligers wel tegen betaling gaan doen waar ze zich nu om niet voor inzetten. Dan zijn we echt opgeschoten.

  12. ZINN is zeker niet de enige zorgorganisatie in Nederland. De verontwaardiging is opvallend. De zorgaanbieders in Nederland hebben al voor de introductie van de ZZP aangegeven dat als de financiële budgetten van de indicaties niet verruimd worden, de zorgkloof zichtbaar zal worden. Ouderenzorgorganisaties zijn onvoldoende in de gelegenheid de tekorten uit eigen middelen te financieren. Aangezien de indicatie en daarmee de zorgvraag, van de cliënt is, zal hij in eerste instantie verantwoordelijkheid hebben voor de financiering van die vraag. Als de ZZP-indicatie onvoldoende is, dan zal de cliënt óf een hogere indicatie moeten zien te krijgen en/óf uit eigen middelen de ‘hogere’ zorgvraag moeten financieren of keuzes maken wat hij/zij wel of niet wil. De zorgaanbieder zal de cliënt daar natuurlijk bij ondersteunen en heeft de opdracht om zoveel als mogelijk zorg uit de indicatie te bieden. De overhead dus te minimaliseren. Gelukkig zijn er ook ontwikkelingen op het gebied van familieparticipatie en vrijwilligers die ondersteuning zonder hoge meerkosten kunnen bieden. Er was een brede kamermeerheid voor de ZZP, het pleidooi uit de sector om de zorgkloof te dichten is destijds niet overgenomen. Nu na gisteren een nieuwe coalitie gevormd zal worden is ook niet te verwachten dat extra collectieve middelen voor kwetsbare mensen erbij komen. Immers geen enkel partijprogramma, van links tot rechts, heeft het over verhoging van de indicaties voor verruiming van het AWBZ budget gehad. Gelukkig zijn er zorgorganisaties als ZINN die niet bij de pakken neer zitten en oplossing blijven zoeken om verschraling van de zorg te voorkomen.

  13. Wat Wil Koopmans doet is niet verwerpelijk maar past binnen de kaders van de zorg. Echter van een bestuurder met een PvdA achtergrond had ik een oplossing met een iets grotere solidariteitsgedachte verwacht. B.v. door binnen ZINN en fonds in te richten waarin iedere bewoner naar draagkracht geld kan storten en waaruit alle bewoners de extra zorg kunnen krijgen. Willicht zijn er bedrijven in het noorden die dit willen sponseren. Wat mw. Koopmans overigens verdient, doet er in deze kwestie niet toe.

  14. Wat ik mis in de hele discussie is wat wij nu verstaan onder de basiszorg. Wat hoort daar in thuis. M.i. hoort daar zeker elke dag douchen bij. Graag zou ik ook willen weten hoe deze instelling in elkaar zit. Hoeveel managementlagen zijn er, die er uit kunnen. Geef meer vertrouwen aan de medewerkers, dat verhoogt het plezier in het werk, waardoor er meer kan voor de bewoners. Volgens een eerdere reactie mogen we niets zeggen over het salaris van de directeur/bestuurder. Als betrokkene minder verdiend dan de Balkenende norm, dan is dat zo. Mocht zij meer verdienen van deze norm dan vind ik dat de Raad van Toezicht zou moeten ingrijpen. Verder roep ik de bestuurder op om een goed vrijwilligersbeleid op te zetten, die met de bewoners graag een ommetje maken. Ook de maatschappelijke stages kunnen een goede dienst hiervoor zijn.

  15. Laat de Cliëntenraden zich maar eens bij de politiek melden en daar hun geluid laten horen. De politiek (Bussemaker) heeft dit in gang gezet, niet Mw Koopmans. Wat er ook te zeggen valt over haar salaris of weet ik veel, dat doet totaal niet terzake hier. Dat is goedkoop gooien met modder, lekker makkelijk. Gisteren heeft de kiezer zich uitgesproken, de VVD de grootste, gaan we nog veel meer van dit soort dingen beleven ! Dus iedereen die nu goedkoop commentaar heeft, heeft (neem ik aan) gisteren SP of PVV gestemd ? Ga bij jullie zelf te rade !

  16. Dit is toch wat we willen met het zorg zwaarte pakket. Dit is een politieke beslissing. Afhankelijk van de zrogvraag krijgt men een pakket toegewezen, en wil je meer….daar meot voor betaald worden, maar de overheid doet dat niet. Dat moet je zelf doen. Basiszorg is gegarandeerd. En reken maar, dat er vele zorgaanbieders volgen !! En we kunnen allemaal roepen dat dit niet zou kunnen en mogen, dan hadden we met de invoering van de ZZP’s aktie’s moeten voeren. Voorheen was het zo binnen de verpleeg en verzorgingshuizen, wie het meest claimt, krijgt de meeste zorg. En dat is nu anders. Zorg ontvang je op basis van je handicap. En dat is misschien net zo eerlijk….

  17. Bestuurders als Mw Koopmans moeten onmiddelijk vertrekken ,maken er een puinhoop van.Zij ligt alle lange tijd overhoop met de clientenraden en personeel,ook in het Refaja Ziekenhuis heeft zij ellende achter gelaten.Heeft geen greintje verstand van ouderenzorg,weg er mee.Inderdaad heeft zij een vorstelijk salaris,misschien kan zij er wat van inleveren.

  18. De mevrouw Wil Koopmand is jarenlang voorzitter van de PvdA in Haren geweest. Het is duidelijk wat de PvdA wil. Zelf heeft ze het zeker niet slecht… links lullen, rechts vullen. Gewoon onderdeel van de verkiezingscampagne. Stem VVD of rechtser!

  19. De overheid WIL toch marktwerking in de zorg! Nou dan, dit is de consequentie ervan. Accepteer die als een vent en zeur er niet over als dingen anders gaan dan je gehoopt had en mensen inventief worden. De oerheid wil gewoon voor een dubbeltje op de eerste rang en alleen marktwerking op die plekken en manieren hoe het hun uitkomt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.