Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oracle en Erasmuc MC bouwen samen aan personalized medicine

Mark van Dorresteijn
Oracle en Erasmus MC gaan samenwerken om patiëntinformatie voor de lange termijn op wereldwijde Standaarden vast te leggen. De bedrijven werken samen aan de mogelijkheid om de behandeling en het medisch advies te baseren op het DNA-profiel van een patiënt. Een interview met Kris Joshi, vicepresident van Oracle’s healthcare divisie.
Oracle en Erasmuc MC bouwen samen aan personalized medicine

Wat is het voordeel van de samenwerking?

Oracle Health Sciences en Erasmus MC worstelen met dezelfde uitdagingen in de klinische analyse, translationeel onderzoek en genomics (onderzoek naar erfelijkheid in de genen). Dat is een kans voor beide organisaties om op deze gebieden samen te werken. Het Eramus is wereldleider en pionier in nieuwe aanpakken om de gezondheidszorg te verbeteren. Ze beschikken tevens over veel kennis om ICT in de zorg naar een hoger niveau te tillen om uitkomsten te verbeteren en kosten te beheersen. Met de ervaring van Oracle op het gebied van zorgICT en de visie van het Erasmus MC kunnen we echt betere oplossingen brengen voor de gezondheidszorg.

Waarom is genetisch onderzoek belangrijk?

De zorg houdt zich steeds meer bezig met gepersonaliseerde medicijnen. De patiënt wordt hierbij behandeld op basis van zijn DNA-profiel en andere persoonlijke factoren. Veel nieuwe gerichte medicijnen en behandelingen zijn toegestaan voor gebruik bij mensen met specifieke genetische eigenschappen. Het ‘one size fits all’-model is daardoor niet langer toepasbaar voor veel behandelingen. De analyse helpt om de juiste behandeling te koppelen aan patiënten die daar baat bij hebben. Wanneer de analyse aantoont dat een patiënt geen voordeel heeft bij de behandeling, besparen we in ieder geval kosten en moeite. Analyse van de genen wordt steeds crucialer in de zorg en het onderzoek versnelt in rap tempo.

Wat is het voordeel voor de medische professional?

Medische professionals kunnen simpelweg het beste advies geven wanneer zij een compleet en accuraat beeld hebben van een patiënt. Een arts zal in de toekomst de meest effectieve behandeling kunnen selecteren op basis van genetische informatie. Dit zal ook helpen om de kosten terug te dringen en de effectiviteit van behandelingen te laten toenemen.

Is dit het einde van de standaardmedicijnen?

We zitten nog in de beginfase van de overgang naar gepersonaliseerde medicijnen. De traditionele best practices en vaardigheden binnen de zorg zullen nog steeds nodig zijn om goede zorg te leveren. Dit wordt alleen van hogere kwaliteit doordat we veel meer kennis krijgen over de individuele patiënt, sneller toegang hebben tot informatie en behandelplannen die bewezen of voorspelbaar het beste zijn voor de patiënt.

Waarom is het zo belangrijk om lange termijn standaarden te gebruiken voor patiëntdata?

Het volume van elektronische data groeit zeer snel. Instellingen zullen steeds meer real-time toegang willen tot een grote hoeveelheid data om klinische en financiële beslissingen te maken. Wanneer we data standaarden opleggen zorgt dat voor lagere kosten als we data vanuit andere bronnen willen samenvoegen. Ook wordt het systeem makkelijker te beheersen en gebruiken. Translationeel onderzoek heeft hoge kwaliteit gegevens nodig uit longitudinaal onderzoek en genetische data van een grote populatie om een goede analyse te maken. Consistentie op het gebied van data standaarden zorgt ook voor flexibiliteit binnen organisaties. Zij kunnen makkelijker voor een andere leverancier kiezen als zij gebruik maken van standaard datasets.

Hoe belangrijk is de combinatie van klinische en genetische data?

Klinische en genetische informatie worden altijd samen gebruikt om een goed beeld te krijgen. Wanneer we enkel kijken naar de genetica komt daar niet veel voordeel uit voor de patiënt. Pas wanneer dit gecombineerd wordt met klinische data, kunnen we een zeer gepersonaliseerde conclusie trekken van de toestand van de patiënt. Genetische en klinische data samen geven tevens inzicht in toekomstige gezondheidsproblemen of vroegtijdige indicatie van een ziekte. Hierdoor wordt het mogelijk om preventief te handelen waardoor de uitkomsten positiever zullen zijn.

Wat moet er veranderen in de zorg om over te stappen naar behandeling op basis van genetica?

Veel ziekenhuisafdelingen gebruiken momenteel genetische testen en zullen snel verbeteringen doorvoeren op het gebied van genetische informatiewinning. Om de volledige potentie van genomics te benutten, moeten ICT-systemen de mogelijkheid hebben om genetische data te combineren met klinische data. Zorgverleners moeten bruikbare informatie krijgen vanuit dit systeem.

Uiteindelijk moet dit in een vorm gegoten worden waarbij klinische beslissingsondersteuning op meerdere platformen beschikbaar is, inclusief mobiele apparaten. De organisatie moet zodanig veranderen dat gebruikers de ontwikkelingen zullen omarmen. Tot slot moeten artsen geholpen worden om genetische informatie te implementeren in hun dagelijkse werk en besluitvorming.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: Oracle )

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.