De fusieziekenhuizen in Zuid-Limburg, Orbis en Atrium, zijn ontstemd over de actie van drie andere Limburgse ziekenhuizen. Vorige week stuurden Laurentius ziekenhuis in Roermond, het St Jans Gasthuis en VieCurie een brief naar Gedeputeerde Staten om een nieuw onderzoek te starten naar de invoering van het investeringsplan voor ziekenhuizen in Zuid-Limburg. De drie vrezen ‘Forse investeringen in een regio waar overcapaciteit aan ziekenhuiszorg groter wordt’ door bevolkingskrimp en de verslechterende economische situatie.
Ongegrond
Een overbodige oproep aan Gedeputeerde Staten, vinden de fusieziekenhuizen Orbis en Atrium. ‘Het nieuwbouwplan van Atrium MC – kosten 36 miljoen euro – is juist fors gereduceerd en daarmee volledig geënt op de toekomstige fusie. De vrees voor “te fors uitgevoerde investeringsplannen” is dus ongegrond en van het creëren van vermeende overcapaciteit in de regio is geen sprake,’ aldus Orbis/Atrium.
Vergunning
Laurentius, St Jans Gasthuis en VieCurie vragen in de brief om een nieuw onderzoek naar het investeringsplan in Zuid-Limburg, als vervolg op een onderzoek uit 2010 van Twijnstra en Gudde. Daarin werd al geconstateerd dat de overcapaciteit in de ziekenhuiszorg noopte tot heroriëntering in Zuid Limburg. Volgens de raden van bestuur van Orbis en Atrium is dit onderzoek uit 2010 ‘mede de aanleiding voor de in november verleende vergunning tot fusie. Atrium en Orbis voeren goed overleg met MUMC+ Maastricht om de ziekenhuiszorg voor de topreferente en academische zorg optimaal op elkaar af te stemmen.’
Prijsplafond
De fusieziekenhuizen Orbis en Atrium betogen dat er wel degelijk sprake is van een “eerlijk speelveld” in Zuid-Limburg en verwijzen daarbij naar de uitspraak van de Nederlandse Mededingingsautoriteit eind november over het te hanteren prijsplafond voor verrichtingen. Daarin blijkt dat de kosten voor nieuwbouw van Orbis en Atrium niet vallen onder het door de NMa ingestelde prijsplafond. De fusieziekenhuizen kunnen die kosten mee berekenen in een hogere prijs voor hun verrichtingen. Orbis: ‘Het prijsplafond is vastgesteld na ruim 17 maanden onderzoek door de NMa. Daarin hebben ook alle regionale belanghebbenden een belangrijke rol gehad. Ons inziens heeft de NMa een zorgvuldige afweging gemaakt om het “eerlijke speelveld” in de regio te bewaken.’
Ik denk dat een onderzoek zeker geen overbodige luxe zou zijn. Op de eerste plaats natuurlijk vanwege de inventarisatie van de Limburgse zorgvraag in de toekomst, maar ook vanwege eventuele samenwerking en spreiding van de zorg.
Het zou Orbis en Atrium sieren om een transparant, degelijk onderzoek af te wachten. Het gaat immers over veel geld. Heel veel geld, maar uiteindelijk over het belang van de PATIENT !
Jan van Overveld, voorzitter Hartpatienten Nederland
Als mensen iets willen, dan zetten ze vaak de blik op oneindig.Ik denk dat een onderzoek op zijn plaats is, dat zouden iedereen zelfs moeten wensen en toestaan in deze situatie.Dan is daarna alles helder.
Het is niet zo vreemd om te denken aan overcapaciteit, immers in een regio waar de bevolking niet groeit is dat mogelijk in een aantal jaren.Dus gewoon nog eens even kijken naar alle cijfers, dat kan toch geen kwaad? Zet alles op een rij, wees transparant, dat kan alleen maar helpen.