Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Orde beticht Klink van rekenfouten

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De medisch specialisten zijn boos op minister Klink die hun een korting van 375 miljoen euro wil opleggen.
Orde beticht Klink van rekenfouten

Volgens de Orde maakt Klink rekenfouten en baseert hij zich op verkeerde cijfers.

Te duur

Vorige week diende de rechtszaak van de Orde van Medisch Specialisten tegen de bezuinigingsplannen van minister Klink. Hij wil de inkomens van vrijgevestigde

medisch specialisten korten, omdat zij hun budget met 375 miljoen zouden hebben

overschreden.

Rekenfout

Onderdeel van Klinks plan is een generieke korting van circa 222 miljoen euro. Daarvan moet 175 miljoen euro worden opgebracht door een verlaging van het uurtarief van 147 naar 132 euro. De uurtarieven zitten zowel verwerkt in de vrije prijzen, als in de gebudgetteerde prijzen van ziekenhuisbehandelingen. Volgens de Orde, voor wie advocaat Martin Gelpke optrad, maakt Klink een rekenfout. Alleen in het vrijeprijssegment (b-segment), waar het uurtarief van de medisch specialist vaststaat, kan de minister door de verlaging een daling van de omzet bereiken. In het a-segment is het uurtarief echter gemiddeld nog geen 110 euro. Wanneer daar een tarief van 132 euro wordt ingevoerd, ontstaat juist een omzetstijging, terwijl de minister een bezuiniging heeft ingeboekt. Dus is de korting niet terecht.

Verkeerde cijfers

Verder baseert Klink zich op verkeerde cijfers, zegt advocaat Jaap Sijmons, die in deze zaak vijf wetenschappelijke verenigingen vertegenwoordigt. “Klink gebruikt cijfers van het College voor zorgverzekeringen. Het CVZ krijgt de cijfers van de zorgverzekeraars en die schatten de omzetcijfers 2008 te hoog in. In 2007 klopten de aannames ook niet: toen bleek de omzet van medisch specialisten ruim 500 miljoen euro te hoog geschat. De schatting waarop de minister zich nu baseert, ligt op een miljard. Dat zal vermoedelijk uiteindelijk ook veel minder zijn.”

Omzetverlies

Sijmons vindt daarnaast de korting voor orthopeden, chirurgen, urologen, dermatologen en

oogartsen niet eerlijk. Deze specialisten gingen er namelijk volgens de CVZ-cijfers over de feitelijke realisatie in omzet niet op vooruit, maar op achteruit. Zij hebben dus niet bijgedragen aan de budgetoverschrijding. De korting komt boven op de omzetdaling.

Ondersteuningsfactor

De Orde vecht voorlopig niet de overschrijding aan die te wijten is aan een systeemfout in het

dbc-systeem, waardoor ondersteunende medisch specialisten te veel verdienden. De NZa heeft deze ondersteunersfactor gecorrigeerd, waarmee de minister alvast 152 miljoen van het

totale bezuinigingsbedrag heeft geïncasseerd, zo stelt de Orde. Volgende week doet de rechter uitspraak. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Zorgvisie Magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Lees ook:

Orde: “Klink misbruikt economische crisis”

Orde boos op ministers Bos en Klink

Orde boos op inkomensanalyse Vektis

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Even een tussendoortje….
    Heren, het blijft behelpen met de minister en de zorg, de verzekeraars en de medisch specialisten, de advocaten en de directeuren van de zorginstellingen en ziekenhuizen. Hoe komt dat nou toch? Teveel gereken en te weinig realisme? Teveel doemdenken of simpelweg te veel uitgaven voor niet relevante zaken. Aan de handen aan het bed zal het niet liggen, die werken gewoon voor het minimumloon of een paar centen meer. Waar ligt het dan aan? Hoeveel mannen zitten er in al die klagerige topposities? Zou het daaraan kunnen liggen? Ik heb niets tegen mannen, maar ik vind hun visie toch wel wat kortzichtig. Wat zou ik graag eens rond de tafel met de hele ploeg. Even mee terug nemen naar af…waar ging het over? O ja, over patiënten, over hun behandeling. Daar betalen ze de ziektekostenpremie en alle extra en niet meeverzekerde kosten en eigen bijdrages voor. De behandeling, het bed, de salarissen van medewerkers, etc. Wil iemand weten wat ik verdien en hoe? En hoe ik het uitgeef en waar ik van te voren al rekening mee houd? Hebben we het dan ook over mijn werkdruk en de absolute noodzaak van mijn aanwezigheid?
    Of alleen over die van alle keurig verpakte heren en hun extra uitgaven?
    Ga maar actie voeren, langere wachtlijsten maken en boos zitten zijn! Ik werk wel!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.