Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Orde-boegbeeld Frank de Grave: max drie ton voor specialisten

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Medisch specialisten moeten de kortingen van tientallen procenten op hun tarieven accepteren en akkoord gaan met een maximum inkomen van drie ton bruto. Dat zegt het nieuwe boegbeeld van de Orde van Medisch Specialisten, Frank de Grave in NRC Handelsblad.
Orde-boegbeeld Frank de Grave: max drie ton voor specialisten

In recente gesprekken op het ministerie van VWS heeft Frank de Grave, partijgenoot van minister Edith Schippers, het nieuwe salarisplafond voorgesteld. Alleen een selecte groep van enkele tientallen topspecialisten zou uitgezonderd moeten worden van de drie-ton-norm.

Vrije ondernemers

De nieuwe Orde-voorman zegt dat de specialisten oplossingsbereid zijn. In ruil voor de drie-ton-norm zou VWS moeten afzien van wetswijzigingen die ziekenhuisbestuurders vanaf 2012 de bevoegdheid geeft het budget voor medisch specialisten te verdelen. De artsen vrezen dat ze hierdoor hun zelfstandigheid kwijt raken. Dat vinden ze onaanvaardbaar. De medisch specialisten die vrije ondernemers zijn, willen dat blijven.

Frank de Grave relativeert

De Grave, voorheen de baas van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), vindt dat de inkomensdiscussie in perspectief moeten worden gezien. Hij wijst erop dat specialisten pas laat in hun loopbaan, na een zeer lange studie, geld gaan verdienen. Bovendien werken ze dikwijls vijftig tot zestig uur per week en dragen ze een grote verantwoordelijkheid.

Aan de hoogste boom

Verder vindt De Grave dat specialisten moeten opschieten met het opstellen van kwaliteitscriteria voor goede zorg. Maar hij vindt dat oud-minster Klink te veel druk zette op de artsen. “Klink en anderen vroegen op hoge toon dat ze een beetje moesten opschieten – en als je dat niet deed, hangen we je aan de hoogste boom.”

Kwaliteitscriteria

De Grave vindt het onaanvaardbaar als medisch specialisten dralen met het maken van criteria omdat die hun eigen ziekenhuis kunnen treffen. Die afweging mag geen rol spelen. De nieuwe voorzitter vindt dat artsen zelf snel knopen moeten doorhakken, anders doen zorgverzekeraars dat. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Dermatologen woedend over halvering inkomen

Orde boos over ‘proefballonnetje’ van Klink

Klink wil specialisten budgetteren

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

 1. Bovenstaand gelezen hebbende , is het misschien een idee ( voorstel voor Debat ! ) om de vergoeding voor Medisch Specialisten terug brengen naar 2,5 Ton Belastingvrij .Lijkt mij een interessante Deal ? RvT & RvB graag jullie standpunt !

 2. Lees alle reacties
 3. Ik vind de heer de Grave niet zo adequaat handelen tot nu toe. Als je namelijk inzet op 3 ton, wordt het altijd minder..
  Verder zijn er nog altijd inkoopconstructies waardoor startende specialisten enorme lasten hebben de eerste jaren.
  Dat plus enrome kosten voor AOV, pensieoenpremies etc en er blijft de eerste jaren helemaal niet zoveel over van die 3 ton. Echt niet zoveel rekening houdend met enorme leningen die moeten worden afgelost.Ik kan zelf zeggen dat een arts in opleiding tussen de 1500 en 2500 euro,verdient en dat is weinig gezien de uren, de enorme verantwoordelijkheid,kosten en de diensten die wel degelijk druk zijn. Ook specialisten zijn de laatste 2 jaar alleen maar harder gaan werken, omdat het aanbod toeneemt en nederland vergrijst. Er is dus wel degelijk werkelijk meer werk verricht, soms tot wel 15 a 25 % meer in 2 jaar. Ook daardoor zijn de salarissen gestegen: het hele idee van DBC’s was inkomen meer naar hoeveelheid werk relateren… Toch mag dat dus niet want alles wordt eraan gedaan om voor nog meer werk minder te betalen. Wellicht nog minder dan voor de hele DBC santekraam..

 4. Ach, het zijn weer de bekende argumenten van de ongeveer best betaalde medisch specialisten ter wereld (bron: Oeso). Specialisten in opleiding verdienen een gewoon (start)salaris op academisch niveau, dus dat hele late beginnen met verdienen klopt niet. Ze houden graag eerder op met werken en dat is duur, maar waarom zou de 66/67 jaar niet voor hen hoeven te gelden? Ze werken meestal hard ja, maar dat kan prima op maximaal de Balkenendenorm worden bekostigd als dan ook echt fulltime wordt gewerkt en niet 3 of 4 dagen met een incidentele dienst, zoals veel voorkomt. En die Balkenendenorm, daar mag je dan naartoe groeien in 10 jaar ofzo, ook dat is normaal in andere beroepen. En die verantwoordelijkheid: het is waar, maar dat geldt ook voor een buschauffeur, die moeten ook goed opletten en maken zo een slachtoffer en toch betalen we daar als maatschappij relatief heel weinig voor.
  Ik hoop dat Schippers hier stevig optreedt, maar het is natuurlijk wel een prominente partijgenoot. Dat is wel weer slim van de Orde.
  En een drie (!) ton norm, waar dan natuurlijk de “topspecialisten” niet onder vallen. Ik hoop oprecht dat de minister en de Kamer hier niet in meegaan, maar ik vrees het ergste.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.