Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Orde boos op ministers Bos en Klink

De Orde van Medisch Specialisten is ‘zeer ontstemd’ over de manier waarop de regering de specialisteninkomens wil aanpakken. Vorige week kondigde minister Wouter Bos in het NOS-journaal aan honderden miljoenen euro te willen terughalen van medisch specialisten.

Bos zei het ‘volstrekt normaal’ te vinden de specialisten te korten op hun inkomens als deze te hard stijgen. Een mogelijkheid is om het uurtarief te verlagen. De Orde is vooral verontwaardigd omdat zij reeds met minister Klink in gesprek is over ‘mogelijke oorzaken’ van de ‘vermeende’ omzetoverschrijding van vierhonderd miljoen euro. Woordvoerder Ellen van Rooy: “Bijzonder dat minister Bos iets zegt over hetgeen waar wij met minister Klink over in gesprek zijn. Wij hebben met Klink andere afspraken gemaakt.” De Orde heeft minister Klink vorige week een ‘brandbrief’ gestuurd waarin zij haar onvrede kenbaar maakt. Klink heeft hierop nog niet gereageerd.

Extreme omzetten

Neuroloog en Orde-bestuurder Janko de Jonge noemt in een reactie op Radio 1 het nieuwe financieringssysteem als mogelijke oorzaak. Omzetten van zeven of acht ton euro noemt hij ‘extreem’. Op de vraag of het eerlijk is als specialisten op hun salaris worden gekort, antwoordt De Jonge: “Als dat komt door een fout in het systeem moet je die herstellen. Maar als het zo is dat de omzetten bij sommige beroepsgroepen te hoog zijn en dat niet te verklaren is, moet dit er van af.” Ter verduidelijking laat de Orde nu weten dat De Jonge bedoelde dat het om onterechte omzetstijgingen moet gaan.

Veel niet duidelijk

Volgens Van Rooy zijn de oorzaken van de miljoenen overschrijding nog helemaal niet duidelijk en handelt minister Bos op basis van een ‘A4tje met onbruikbare cijfers’. “Het kan zijn dat specialisten meer zijn gaan werken, of sneller. Dat mag gewoon.” Bij de vaststelling van het normatief uurtarief voor medisch specialisten in 2007 zijn geen afspraken gemaakt over een maximum aantal patiënten dat een specialist mag behandelen. De Orde is een eigen onderzoek gestart. Overigens is het voorstel van minister Bos nog niet definitief. Daarover moet nog overeenstemming worden bereikt tijdens het Voorjaarsoverleg dat de regering deze twee weken voert. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Forse stijging specialisteninkomens
Schaduwmacht
Afwijken van uurtarief is economisch delict

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.