Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Orde daagt NZa voor rechter

Mark van Dorresteijn
De Orde van Medisch Specialisten maakt zich klaar voor juridische stappen tegen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en denkt over een procedure tegen het ministerie van VWS. Dat laat directeur Bart Heesen weten.
Orde daagt NZa voor rechter

De NZa komt deze maand met cijfers over de berekening van de specialistenkorting. Volgens de Orde laat de betrouwbaarheid van drie eerdere voorlopige berekeningen te wensen over. “De cijfers verschillen onderling behoorlijk van elkaar. We hebben daardoor nog steeds geen inzicht in de gebruikte data, terwijl openheid en inzicht in de cijfers noodzakelijk zijn. Wij zijn tegen kortingen op basis van foutieve cijfers en daarom stappen we naar de rechter zodra deze cijfers verschijnen.”

‘Via declareren’

De tweede rechtsgang gaat om het ‘via declareren’ waarbij specialisten niet meer declareren via patiënten maar aan het ziekenhuis, stelt Heesen. “We wachten nu eerst op de tekst van de Wet marktordening gezondheidszorg waarin de nieuwe regeling omschreven wordt. Afhankelijk van de inhoud overwegen we om naar de rechter te stappen. Is de inhoud in september nog steeds niet bekend, dan starten we een bodemprocedure. De reden hiervoor is dat bodemprocedures soms wel een jaar kunnen duren en de budgettering staat al gepland voor 2012.”

Behoud vrijheid

Heesen: “We zijn er nog steeds niet achter waarom de minister kiest voor ‘aan declareren’. Op het moment dat specialisten moeten declareren aan het ziekenhuis verliezen zij hun vrij beroep . Wij pleiten ervoor dat besturen van ziekenhuizen heldere afspraken maken met stafmaatschappen. Langs deze weg kan VWS ook een budget bepalen en verdelen, maar behouden de specialisten hun vrij beroep.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees meer:

NZa: ‘Budgettering specialisten per 2012’

Specialisten bij elkaar voor protestacties

Klink kort specialisten jaarlijks 700 miljoen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. @Anoniem: makkelijk om de media zo na te praten. Hoe zie je dan bijvoorbeeld de momenteel zo populaire ZZP’er? Die dragen ook zo goed als geen financieel risico (alleen voor zichzelf), hebben geen personeel, werken in/voor organisaties zonder eigen huisvesting etc. De meerderheid van medisch specialisten dragen wel degelijk een heleboel geld af aan het ziekenhuis, dit in overleg met de ziekenhuisbesturen. Het is wel makkelijk om te roepen dat ze vooral diners en drankjes willen aftrekken, dit populistische geroep leidt totaal niet tot een verbetering van zorg. Je moet je misschien eerst eens verdiepen in het vak en wat er allemaal bij komt kijken om zo ver te komen dat je uberhaupt als specialist aan de slag kunt voordat je gemakshalve negatief gaat lopen roepen. In loondienst? Prima, maar dan wel om de juiste redenen en onder de juiste voorwaarden. Ze moeten een andere beroepsgroep eens korten met een kwart, kijken wat je dan aan protesten om de oren krijgt. Maar een specialist moet niet zeuren, wat een hypocrisie.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik zou het volledig terrecht vinden als specialisten niet meer als ondernemer gezien gaan worden. In welk opzicht zijn het ondernemers? Ze dragen zo goed als geen financieel risico , het personeel is allemaal in loondienst van het ziekenhuis en wordt maar ten dele doorbelast. De huisvesting komt voor rekening van het ziekenhuis evenals de aanschaf van nieuwe apparatuur. Welk ondernemersrisico dragen zij nou helemaal ? Het is voor hun alleen belastingtechnisch interessant om als ondernemer gezien te worden. Zo kunnen ze als ze op congres zijn alle luxe diners van de belasting aftrekken en zo ook de barrekening van de hele avond.
    Nee, lijkt mij een prima plan dat afschaffen van het “vrije” specialistenberoep.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.