Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Orde en Zichtbare Zorg niet uit elkaar

Mark van Dorresteijn
De Orde van Medisch Specialisten heeft de medewerking aan het project Zichtbare Zorg Ziekenhuizen (ZZZ) niet gestopt, zoals het vakblad Skipr vorige week meldde. De Orde neemt op 30 september een besluit over voortzetting van de samenwerking.

Het project Zichtbare Zorg Ziekenhuizen moet de kwaliteit van zorg transparant en meetbaar maken. De wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten, patiëntenorganisaties, het ministerie van VWS en andere deskundigen ontwikkelen daarvoor samen kwaliteitsindicatoren. Het vakblad Skipr meldde vorige week in een interview met Ordevoorzitter Willem van der Ham dat de Orde de samenwerking met ZZZ stopt en zelf normen voor het meten van kwaliteit gaat ontwikkelen. Navraag bij het projectbureau ZZZ leert echter dat er van opzegging van de samenwerking geen sprake is. Ook een woordvoerder van de Orde zegt dat dit niet klopt. Wel maakt de Orde een pas op de plaats over verdere samenwerking. Op 30 september beslist de Orde hoe het verder gaat met ZZZ.

Arnold Moerkamp

Met zijn uitlatingen verraste Van der Ham de samenwerkingspartijen in ZZZ. Arnold Moerkamp, plaatsvervangend directeur-generaal van VWS en voorzitter van de stuurgroep ZZZ, zei met grote verbazing kennis te hebben genomen van het besluit, omdat er op de vergadering vorige week met geen woord over was gerept. Ook de wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten, die de noodzakelijke informatie leveren aan ZZZ, keken op van de woorden van de Orde-voorzitter.

Bezuiniging

Een woordvoerder van de Orde legt uit dat Van der Ham uiting gaf aan de hoogoplopende onvrede onder specialisten over de bezuiniging van 375 miljoen euro op hun inkomens. Minister Klink wil het uurtarief verlagen, omdat de medisch specialisten vorig jaar honderden miljoenen euro’s meer omzet hebben gemaakt dan was afgesproken. Maar lang niet alle medisch specialisten hebben daardoor vorig jaar meer verdiend.

Kwaad bloed

Een deel is er qua inkomen zelfs op achteruitgegaan. Met een verlaging van het uurtarief moeten alle specialisten echter inleveren. In een brief van 17 juli aan ZZZ waarschuwt de Orde dat de aanpak van VWS veel kwaad bloed zet en dat de maat vol is. Naast ergernis over de inkomens maakt de Orde zich zorgen over de bureaucratische werkwijze van het projectbureau ZZZ. De voorgenomen verzelfstandiging vindt de Orde overbodig.

Slechte zorg

Grootste bron van zorg betreft echter de kwaliteit van de indicatoren. De inhoudsdeskundigen van de medisch specialisten hebben onvoldoende invloed op het eindresultaat. De Orde waarschuwt dat kwalitatief slechte indicatoren kunnen leiden tot slechte zorg. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

CPB: Klink rekent zich rijk

Orde: ‘Klink misbruikt economische crisis’

ZN: ‘Bezuiniging specialisten gaat niet ver genoeg’

NZa verhoogt korting medisch specialisten

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.