Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Orde: Geef patiënt inzicht in kwaliteitscijfers

Mark van Dorresteijn
Als ziekenhuizen gedetailleerde cijfers publiceren over de kwaliteit van hun medische zorg, kan een patiënt zelf bepalen waar hij geopereerd wil worden. Wat goede zorg is, kan sterk verschillen van patiënt tot patiënt, zegt Marcel Daniëls, voorzitter Raad Kwaliteit van de Orde van Medisch Specialisten (OMS) in Trouw. Eén kwaliteitscijfer per ziekenhuis of per dokter zegt volgens het OMS-bestuurslid nauwelijks iets.
Orde: Geef patiënt inzicht in kwaliteitscijfers

Elke arts maakt zijn eigen afweging om wel of juist niet te opereren bij een bepaalde aandoening. ‘Cijfers krijgen pas zin als je er een duiding aan geeft’, aldus Daniëls, cardioloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. ‘Waarom doet het ene ziekenhuis een ingreep vaker dan de ander?’ Hij vergelijkt de aanpak met die van de Consumentenbond. ‘Als die wasmachines test, worden er scores gegeven voor meerdere aspecten. De klant kan dan zelf mee laten wegen welk aspect het belangrijkst is.’

Fabeltje

Daniëls hoort vaak zeggen dat dokters wel precies zullen weten wie van hen de beste is, maar dat noemt hij een fabeltje. ‘Ik weet van mijn collega-cardiologen hier in het ziekenhuis nog wel welke patiënt het beste bij hen past. Maar van de andere disciplines weet ik dat niet. Van cardiologen in andere ziekenhuizen heb ik ook geen compleet beeld. Het zou enorm helpen als we dat ook van elkaar krijgen.’

Verstandig kiezen

Daniëls lanceert met Henk Smid van ZonMW op 17 april tijdens het congres Gepaste zorg de campagne Verstandig Kiezen. De campagne ondersteunt medisch specialisten en hun patiënten om samen te beslissen welke zorg gepast is. Tijdens het congres wordt ook een lijst gepresenteerd met zinloze ingrepen.

1 REACTIE

  1. Eén kwaliteitscijfer per ziekenhuis zegt inderdaad niets, in ieder geval niets over de verschillende afdelingen afzonderlijk. Maar één gemiddeld ziektelastverloopcijfer per (soort) aandoening zegt heel veel over de afdeling die die soort aandoening behandelt. Of je dat cijfer per arts of per afdeling zou moeten opsplitsen vind ik een lastige zaak, maar duidelijk is wel dat je als patiënt qua ziektelast niet méér nodig hebt dan het cijfer per arts.
    Bereken en geef daarbij ook het patiënttevredenheidscijfer (organisatie, attitude, verblijfszaken, etc.) per arts of afdeling, en je hebt naar mijn mening een heel goed totaalbeeld. Waarbij de sterftecijfers wel apart bepaald moeten worden, maar verdisconteerd kunnen worden met het ziektelastcijfer.
    Zie voor meer informatie http://www.gezondezorg.org/performance-assessment.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.