Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Organisaties tegen hard optreden NMa in de zorg

Mark van Dorresteijn
Maatschappelijke organisaties vinden het te vroeg om hard op te treden tegen overtreders van mededingingsregels in de zorg. Dat blijkt uit een onderzoek van Het Financieele Dagblad.
Organisaties tegen hard optreden NMa in de zorg

In de beleidsagenda van 2010-2011 wordt door de kartelwaakhond de zorgsector als een van de belangrijkste speerpunten genoemd. Maatschappelijke organisaties hebben echter kritiek op de harde aanpak. “De NMa kan zich beter richten op de inkoopmacht van de overheid, dan de aandacht de komende jaren te leggen op de zorgsector”, stelt Cees Oudshoorn, directeur beleid, namens ondernemingsorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland, in een reactie. De ondernemingsorganisaties menen ook dat de NMa beter een adviserende rol in kan nemen, in plaats van een handhavende. Daarbij moeten prijsafspraken en marktverdeling te allen tijde aan de kaak gesteld worden, maar marktwerking is in deze sector betrekkelijk nieuw en partijen zijn nog sterk gebonden aan regelgeving.

Marktwerking zorg

Ziektekostenverzekeraars constateren ook dat de marktwerking in de zorg relatief nieuw is en dat organisaties in de zorg nog zoeken naar hun positie en manier van optreden tegenover andere partijen in de sector. Theo Hoppenbrouwers, directeur van Zorgverzekeraars Nederland, laat in het FD weten dat het de NMa in deze fase past om enigszins terughoudend en adviserend op te treden. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Zuiderwijk: fusieonderzoek NMa is bedroevend

NMa: ziekenhuisfusies maken zorg duur

‘Tussen NZa en NMa gaapt zwart gat’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.