Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties16

Osira Amstelring laat pensioendeal oud-bestuurder intact

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het is een doodlopende weg om de pensioendeal van oud-Osira-bestuurder Willeke Stadtman juridisch aan te vechten. Dat verklaart Ton Krol, voorzitter raad van toezicht van Osira Amstelring, tegenover Zorgvisie.
Osira Amstelring laat pensioendeal oud-bestuurder intact

Half maart ontstond er ophef over de pensioendeal van Stadtman. Ze verliet Osira Amstelring op 1 maart, maar staat nog tot 1 november op de loonlijst. Daarna gaat haar pensioen officieel in. Hierdoor ontvangt ze nog 125.000 euro. Twee weken na haar vertrek stelde de Inspectie van de Gezondheidszorg alle locaties van de Amsterdamse zorgorganisatie onder verscherpt toezicht.

Erfenis rechtsvoorganger Osira

“Navrant”, stelt Krol, “ik kan u verzekeren dat dit leidde tot gefronste wenkbrauwen in de raad van toezicht. Ook vanuit de instelling kwam er kritiek. We hebben daarom advocaten laten uitzoeken of het juridisch mogelijk is dat geld terug te halen als zou blijken dat Stadtman direct aansprakelijk is voor het falen. Maar dat is juridisch niet hard te maken, blijkt uit de jurisprudentie. Het gaat om een afspraak die Stadtman in 2005 heeft gemaakt met een rechtsvoorganger van Osira. Ze heeft toen bedongen dat ze acht maanden voor haar daadwerkelijke pensionering mocht stoppen met werken. We waren niet blij met die arbeidsrechterlijke afspraak. Maar het is een erfenis uit het verleden. We kunnen niet anders dan die afspraak respecteren.”

‘Geen gouden handdruk’

Krol verzet zich tegen het beeld dat Stadtman met vervoegd pensioen is gestuurd en een gouden handdruk heeft gekregen. “Haar vertrek per 1 maart was in september al aangekondigd en staat helemaal los van de problemen bij Osira Amstelring.” Krol is totaal verrast en “verbijsterd” door de gang van zaken bij Osira. Hij heeft een rijke ervaring als toezichthouder in het bedrijfsleven en stelt in een interview dat volgende week in de papieren Zorgvisie nieuwsbrief verschijnt dat de samenleving raden van toezicht van zorginstellingen verantwoordelijkheden geeft die niet waar te maken zijn. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Osira snoerde arts de mond

Mishandeling bij Osira Amstelring

Veldhuijzen hekelt bestuur Osira Amstelring

‘Osira betaalde 4 miljoen voor stopwatchzorg’

Neem een abonnement

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

16 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Wie heeft er zin om een rechtzaak tegen Mw. Stadtman te beginnen?
  Bundelen we onze krachten en financiën
  En we gaan de straat op met spandoeken..
  Halen de hele media erbij en worden we een krachtig blok tegen dit soort misstanden..
  Dan kan de bewoonster op de PG afdeling wellicht een derde blouse aanschaffen omdat ze het nu met 2 afgedankte blondjes moet doen. Ook kan de afdeling dan wellicht een keer een airco aanschaffen…
  Kom , we doen het !

 3. Osira-slachtoffer, ik ben het volledig met je eens. Wat mij trof in je schrijven, de klanten die er”wonen”, Juist, WONEN!!!.Het is namelijk vaak permanant hun huis, dit helaas niet vrijwillig, blij dat iemand dit benoemd en beseft. Hoewel ik al jaren niet meer in de verpleeghuizen werkzaam ben in de zorg, kom ik regelmatig in een andere functie {als professional}in diverse verpleeghuizen. Als ik zie dat de klanten daar niet de dienst uitmaken, maar de zusters{niet allemaal} kookt mijn bloed. Hun bepalen op welke zender de tv staat, welke muziek”ik hou niet van klassiek of hollands”dus zetten we een lekker housemuziekje op hoor mevrouw! Nee, u krijgt nu geen koffie, de koffieronde is voorbij, dan moet u maar op tijd komen.Ik zie het niveau zakken, niet alleen op opleidingsniveau, want vaak zijn het niveau 3 of 4 die dit zeggen,nee, het sociaal bewogen zijn, empatisch vermogen, waar is dat gebleven, er tegen ingaan heeft geen zin, zelfs een psychologe heeft weinig recht van spreken. Intervisie wordt vaak als onzin gezien, er komt weinig tot geen inbreng van het team, sommige willen wel, maar durven niet, dan lig je namelijk uit de groep, ook bij de teamleider. Wanneer beseft Nederland dat de ouderen of jongeren die in een verzorgings-verpleeghuis wonen thuis zijn, hun huis, waar een ieder die daar werkzaam is in dienst is van deze doelgroep.Ik hoop dat de Osiraramp iedereen is wakker maakt. Dit is van Friesland tot Limburg, van Zwolle tot Leiden, dus geheel Nederland schering en inslag. En de ouderen, die ZWIJGEN!!!!!

 4. Excuses, maar ik kan en wil het niet anders formuleren: Godverdomme !
  Die al jaren falende, afwezige en incompetente RvT en de huidige RvB heeft heel laf, heel snel die € 125.000 aan Willeke Stadtman uitbetaald, terwijl de interne en maatschappelijke discussie daar nog over liep !!! Schande !!!
  Dat is het beleid altijd al geweest onder Willeke Stadtman en kennelijk is er onder Rob van Dam niets veranderd, namelijk snel iets doen, snel iets er door rammen en dan zeggen dat het – helaas (sic !) niet meer terug te draaien is !!!
  De RvT bij monde van Ton Krol jammert nu heel zielig dat het lastig is het geld terug te vorderen, maar ze willen dat helemaal niet, want anders hadden ze die niet al heel snel uitbetaald. Geen mens betaalt (heel snel) toch iets als hij ontevreden is over de geleverde dienst of het product. En dit ook nog eens tegen de opinie van de cliënten en de medewerkers van Osira en de politieke en publieke opinie in !!!
  De arrogante en incompetente RvT trekt volledig – zoals al jaren – haar eigen plan, los van wat anderen vinden, ook al zijn die anderen o.a. de cliënten waarvoor zij zelfs wettelijk vooral werkzaam behoren te zijn.
  Want anders had de RvT, die overigens geheel onterecht en in zijn geheel is blijven zitten, en de huidige RvB kunnen besluiten die € 125.000 NIET uit te keren en dan had Stadtman daarover aan de bel moeten trekken en eventueel een rechtszaak daarover tegen Osira moeten aanspannen !!!
  Ben benieuwd of ze daar het lef toe had gehad !!!
  Dan kan ze zich ècht nergens meer vertonen (voor zover ze dat nu al kan).
  Maar dat wil de RvT (en de RvB, dit valt me tegen van Rob van Dam, hij had hiermee een fraai statement kunnen maken) helemaal niet, de RvT (en de RvB) wil haar (hun) vriendinnetje Stadtman tot na haar publieke en volledige afgang nog steeds de hand boven het hoofd houden en steunen en betalen voor (slechte) diensten en houdt vast aan een überhaupt (!) onfatsoenlijke afspraak. Dit is gewoon een verkapte gouden handdruk !!! En dat voor een voorzitter waar jarenlang oudroest uit haar handen is gekomen !!!
  Wat cliënten en medewerkers van Osira daarvan vinden en ook de politieke en de publieke opinie interesseert die incompetente, luie en arrogante RvT geen ene moer !!!
  1. De RvT OG heeft maar in 1 facet uitgeblonken en dat is in afwezigheid (maar was wel goed in vergoedingen opstrijken van ca. € 15.000 tot € 25.000 p.j.).
  2. De RvT had die deal met Willeke Stadtman veel eerder al terug moeten draaien wegens de wanprestatie die Stadtman overduidelijk leverde. Maar ja, dat had een actie van de RvT geëist en van acties had en heeft deze RvT nu juist geen last.
  3. De RvT dekte dat wanbeleid van Stadtman volledig totdat IGz in maart jl. met vernietigde rapporten op de proppen kwam en ze er niet meer om heen konden.

 5. @Esmeralda. Zij schrijft “goede bejegening kost geen geld” en dat is helemaal waar en nog meer zelfs: goede bejegening en goede behandeling kost aanzienlijk (!) minder dan slechte bejegening en ondermaatse of slechte behandeling. Het is veel goedkoper om “ja, dat gaan we meteen voor u regelen” te zeggen en dat ook meteen te doen en het probleem/verzoek snel opgelost te hebben en dus tevreden cliënten te hebben en dus blije zorgverleners, dan “nee, dat kan of mag niet” te zeggen en dat eindeloos tegen ontevreden cliënten te moeten volhouden, wiens gezondheid daardoor ook nog onnodig verslechterd en dus extra medische kosten oplevert en de sfeer op een afdeling verziekt, waardoor de productiviteit van de medewerkers enorm afneemt en het ziekteverzuim aanzienlijk toeneemt. Bij de Osira is die ca. 10% op de afdelingen, wat vreselijk hoog is en dat is ook een graadmeter is voor de (werk)sfeer, waar de cliënten nog meer de dupe van worden, want de afdeling is ‘hun woning’ en zij ondervinden die slechte sfeer, die slechte behandeling en bejegening 24/7 = 168 uur/week en medewerkers meestal maar 32 uur/week.

 6. Wat een bull-shit en wat corrupt !!!
  In artikel hierboven: “Krol is totaal verrast en “verbijsterd” door de gang van zaken bij Osira.” en “….. dat de samenleving raden van toezicht van zorginstellingen verantwoordelijkheden geeft die niet waar te maken zijn.”.
  Iedereen, maar natuurlijk die volstrekt afwezige en incompetente RvT niet, wist hoe slecht Osira functioneerde !!!
  Maar de RvT dekte het wanbeleid van Willeke Stadtman volledig totdat de IGz in maart jl. met vernietigde rapporten op de proppen kwam en ze er niet meer om heen konden.
  Daarvoor wilden Ton Krol c.s. helemaal geen signalen opvangen en als er een zeer luid en duidelijk signaal was in de media dan deed de RvT niets en bleef ze Stadtman steunen.
  Het is dus ècht schandalig en aantoonbaar onjuist én leugenachtig van Ton Krol dat hij dit beweert.
  Dit is alleen maar om zijn eigen hachje en die van zijn RvT-vriendjes te redden !!!
  Krol c.s. heeft willens en wetens liggen slapen, heeft willens en wetens alle signalen – en dat waren er heel erg veel en dat al jaren lang – genegeerd en was totaal niet geïnteresseerd in wat er onder de cliënten en de medewerkers leefden !!!
  Als Krol c.s. maar hun ca. € 15.000 tot 25.000 per jaar ontvingen en in hun c.v.’s konden zetten dat ze (heel sociaal bewogen) in de RvT van een zorginstelling zaten, dan vonden ze het al lang mooi.
  Krol c.s. moet daarvoor keihard aangepakt worden (de hele RvT van Osira moet er volledig oneervol uitgesmeten worden) en niemand moet in dit soort laffe en leugenachtige smoesjes trappen !!!

 7. Die Raad van Toezicht en de Raad van Bestuur en heel vel managers besturen niet alleen een zorg-stichting, maar een stichting waarbinnen weer allerlei B.V.’s opereren. Hoe lopen de lijnen, hoe lopen de geldstromen, waar worden winsten heen gesluisd, wie strijkt die op. Allemaal vragen na een tijdje googelen op dit mega-bedrijf dat Stichting heet. Kan daar eens onderzoek naar gedaan worden en kan de gewone zorgbehoevende, zijn familie en de belastingbetaler eens in gewoon nederlands worden uitgelegd hoe dit allemaal wettelijk gezien in elkaar steekt? Ik snap er namelijk helemaal niks van.

 8. Zoals Jean-Philippe het verwoord!
  Om wie gaat het nu? Volgens mij om de klant, de eindgebruiker van het aangeboden product en/of dienst.Dus zijn de werknemers ,daar bedoel ik het voltallige team,rvb,toezichthouders bij in dienst. Als ik in de supermarkt ham koop, de ham is niet goed, ga ik naar een ander die een beter product voor dezelfde prijs aanbiedt!Ik zeg nogmaals, toezichthouders, Ken je klanten, de vraag, de behoeften op zowel zorg als welzijnsgebied. Ga een open communicatie met hen aan omtrent de mogelijkheden of kom tot een compromis! Het lijkt er nu op dat je blij mag zijn dat deze mensen voor de tijdelijk of permanent zieke mensen, oud of jong willen werken en je daar voor moet bedanken. Wakker worden, dit lijkt ver van ons weg te staan, maar is dat ook wel zo, de laatste jaren komen er steeds meer klanten onder de 50 jaar de verpleeghuizen binnen, t.g.v. een ongeluk, erfelijke ziekten, kan ons toch echt ook overkomen. Dit gaat ondanks bezuinigingen over respect hebben, een goede bejegening kost geen geld.

 9. De Raad van Toezicht heeft naar mijn mening zitten slapen. Van binnen uit de organisatie hebben werknemers en bewoners en hun familie al jarenlang klachten laten horen. Alleen werden die niet gehoord. Wie het net zo zat is dat deze toestanden voort blijven bestaan komt naar de Manifestatie Dwaze Kinderen in Den Haag op 7 mei. Zie ook http://www.ouderenbescherming.nl/achtergronden/37-ontspoorde-zorg/1181-dwaze-kinderen.html

 10. Theo, wat een mooie woorden.
  – checks and balances
  – open en indringend gesprek hoe het gaat met “management”
  – RvT is naast primair helicopter en soms ook duikboot
  Het spijt mij,maar het klinkt allemaal hol. Als toezichthouder beoordeel je het management door – jawel – op de stoel van de patient/directe verzorger te gaan zitten.Zij zijn de basis van je bestaan. Het primaire resultaat in jouw onderzoek is niet de beoordeling van het aanbod geformuleerd door het management. Maar de registratie en beoordeling van de tevredenheid bij patient/verzorger. Wat is eigenlijk governance ? Komt dat niet simpel weg erop neer dat de aanbieder van diensten constant zich bekommert om de beoordeling daarvan door zijn afnemer.Indien de dienstverlener beschaafd is, dan is hij van nature geïnteresseerd in en ontvankelijk voor de verwachtingen van zijn klant.Indien hij die attitude niet van nature heeft dan laat hij anderen via enquêtes onderzoek er naar doen.Een toezichthouder, die op basis van dat laatste de kwaliteit van de dienstverlening beoordeelt maakt het de ontevereden patient/verzorger nog zuurder. Dus Theo, nu maar aan de slag om daar iets adequaats op te bedenken.

 11. Governance gaat in de kern om een gezond systeem van checks and balances. De raad van toezicht oefent in belang van instelling en in bijzonder die van clienten onafhankelijk toezicht uit op het orgaan (RvB) van wie het afhankelijk is van de informatievoorziening. Met respect voor ieders verantwoordelijkheid en op basis van vertrouwen heeft RvT op zijn minst mondelinge informatie van CR, OR en accountant. Een goede en moderne raad van toezicht heeft tegenwoordig met RvB ook periodiek contact met managementlaag er onder en werkbezoeken aan een afdeling. Geen plichtmatig rode loper-bezoekjes maar een open en indringend gesprek hoe het gaat. RvT is naast primair helicopter en soms ook duikboot. Zonder op stoel RvB kan en moet goede RvT connected zijn met de organisatie. Hoe dat bij Osira ging weet ik niet.
  Theo Schraven
  Governance University

 12. Bart Kiers, dat kan niet waar zijn !!
  Ton Krol,een rijke ervaring als toezichthouder in het bedrijfsleven, en dan stellen dat de samenleving hem verantwoordelijkheden geeft,die hij niet waar kan maken !! Mijn observatie is geheel anders. Het zijn juist deze excuus-mannetjes, die de samenleving corrumperen, dus ziek maken. Ton Krol moet verantwoording afleggen aan mensen zoals Esmeralda, die zeer concreet aangeeft dat toezichthouders daadwerkelijk waarde moeten toevoegen, en niet kunnen volstaan met holle politieke praatjes als dekmantel voor hun falen. 070-3244444

 13. Wat is nu daadwerkelijk de functie van de raad van toezicht, ik dacht toezicht houden, toch? Door zich alleen door management te laten informeren en geen gesprekken aan te gaan met uitvoerende werknemers en clientenraden blijven dit soort zaken onopgemerkt. Luister ook een naar positief kritische meningen en ideeen vanwerknemers die daar al jaren mee worstelen. Het niet geweten hebben is geen excuus, stel dat deze Dame..? niet met vervroegd pensioen gegaan was, dan was van al deze wantoestanden niets boven water gekomen. De conclusie is dan ook, de raad van toezicht doet zijn werk niet goed.Die gouden handdruk uit AWBZ gelden zijn we kwijt, maar er is toch wel lering uit deze zaak getrokken, ministerie van VWS, inspectie, wakker worden, dit is helaas de realiteit in de verpleeg en verzorgingshuizen waar nu onze ouders en later wij moeten vertoeven. Welke actie,s worden hierop ondernomen? Te denken valt om overal in Nederland onaangekonigde bezoeken af te leggen, dan komt de realiteit naar boven,dan zijn er geen gepoeste vloeren en voorgeprogrameerde verzorgenden, maar komt van zowel klant als personeel de werkelijkheid naar boven,pas dan kan een verbetertraject in werking gezet worden, met als doel het leveren van goede zorg binnen de mogelijkheden.

 14. € 216.343,- bedraagt het salaris van Stadtman. Dan moet je wel gaan denken dat je iets bijzonders presteert. Als je de organisatie dan zo in chaos achterlaat en ook nog eens 125.000 euro aan inkomen opstrijkt, kan je jezelf toch niet meer recht aankijken in de spiegel?
  Een Raad van Toezicht die nooit spreekt met de leidinggevenden onder het niveau van de Raad van Bestuur en die nooit werkbezoeken aflegt, moet niet verbaasd zijn dat ze niet weten wat er werkelijk speelt in hun organisatie. De gewenste werkelijkheid van de RvB wordt op deze wijze ook de gefantaseerde werkelijkheid van de leden van de Raad van Toezicht.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.