Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ouderen negatiever over scheiden wonen en zorg

Mark van Dorresteijn
Veel ouderen hebben geen idee wat scheiden wonen en zorg precies betekent. Ouderen die dat wel weten zijn vaak negatief. Ze noemen de maatregel ingewikkeld en hekelen de bijkomende bureaucratie. Dat blijkt uit een onderzoek van USP onder ruim 500 ouderen en betrokken kinderen.
Ouderen negatiever over scheiden wonen en zorg

USP onderzoek in 2013 ook al hoe bekend scheiden en wonen was onder ouderen. De maatregel was toen net ingevoerd en maar weinig senioren waren bekend met de maatregel. 7 procent van de senioren stelde enigszins bekend te zijn met de scheiden van wonen en zorg. In het nieuwe onderzoek stijft het percentage naar 12 procent. ‘Gezien de veranderingen die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden en de publieke aandacht die ervoor geweest is, is dit slechts een kleine stijging te noemen.’

Ouderen negatief

Na een uitleg over de bedoeling van scheiden van wonen en zorg, zegt 8 procent hier positief tegenover te staan. 20 procent is negatief. In 2013 was 25 procent positief en 9 procent negatief. Interessant is ook dat in het nieuwe onderzoek dat ongeveer tweederde geen mening heeft. ‘Dit toont aan dat de senioren de consequenties van het beleid slecht voor zichzelf kunnen overzien. De senioren die positief zijn, zien in dat het beleid zal leiden tot meer keuzevrijheid en verantwoordelijkheid over de eigen situatie. Ouderen met een negatieve houding noemen vooral de ingewikkeldheid en de administratieve rompslomp als bezwaar tegen het beleid’, aldus de onderzoekers.

‘Kinderen van’

In het nieuwe onderzoek zijn ook de ‘kinderen van’ ondervraagd over de maatregel van het scheiden van wonen en zorg en de rol die zij spelen in het zoek- en keuzeproces van hun houders. De onbekendheid blijkt bij deze groep (35-55 jaar) nog groter te zijn. Slechts 7 procent is bekend met het scheiden van wonen en zorg. Dit terwijl 82 procent zegt een rol te spelen of te gaan spelen bij de oriëntatie en beslissing rondom afname van zorg voor hun ouders. ‘Dit is een niet te onderschatten grote groep. En tevens een groep die om andere soort informatie vraagt en op een andere manier zoekt.’

Scheiden wonen & zorg

Het beleid om het wonen en de zorg in de care te scheiden, vormt al jaren een hoofdpijndossier voor zorgbestuurders. Hoe houden zij de verzorgingshuizen open zonder de huisvestingvergoeding?
Bekijk het dossier

1 REACTIE

  1. Als het onduidelijk is, dan wordt het tijd om er proactief een actie op te zetten. In principe leidt het scheiden van wonen en zorg tot een rechtvaardigere financiering. Wat nodig is, is nodig en wie meer betalen kan wordt daar dan op aangesproken. Maar vooral eerst duidelijkheid.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.