Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Ouderen worden afgewenteld op Wlz’

Gemeenten proberen ouderen soms onnodig in een verpleeghuis opgenomen te krijgen. Dat schrijft dagblad Trouw op basis van een signaal van brancheorganisatie ActiZ. Het afwentelen is financieel aantrekkelijker voor de gemeenten: ouderen in verpleeghuizen komen onder de Wlz niet meer voor rekening van de Wmo.
‘Ouderen worden afgewenteld op Wlz’
Foto: ANP - Lex van Lieshout

ActiZ zegt zich in het Trouw-artikel te baseren op signalen van verschillende zorgorganisaties. Zo zegt Zion Jongstra, directeur van TSN Thuiszorg, een van de grootste aanbieders van huishoudelijke hulp, het geluid wel te herkennen. ‘Dat gaat vrij subtiel. Bij keukentafelgesprekken krijgen mensen dan ineens te horen: heeft u al gedacht aan opname in een verpleeghuis?’

Te gemakkelijk

ActiZ wijst er op dat het voor gemeenten te gemakkelijk is om ouderen in een instelling opgenomen te krijgen. Plaatsvervangend directeur Frank Bluiminck: ‘Als iemand een aanvraag doet voor zorg van de gemeente, wordt er een heel keukentafelgesprek opgetuigd, en wordt er gekeken wat vrienden en familie kunnen doen. Maar op het moment dat iemand in aanmerking komt voor een verpleeghuis, dan speelt dat ineens allemaal niet meer. Het CIZ, dat beoordeelt of iemand naar een verpleeghuis mag, mag alleen naar het ziektebeeld kijken.’

Debat

Het signaal staat in het licht van een Algemeen Overelg in de Kamer over de decentralisatie van de Wmo en Wlz. Staatssecretaris Van Rijn wil 250 miljoen die gemeenten hiermee hebben overgehouden, afnemen en gemeenten zijn hier woedend over. Volgens Annemarie Jorritsma, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dreigt de hele overheveling van zorgtaken naar de gemeente hierdoor spaak te lopen. De gemeenten hebben dat geld hard nodig, aldus de VNG.

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

3 REACTIES

  1. Dit is natuurlijk van alle tijden: gemeenten lokten een ots uit voor de financiering van de jeugdzorg.
    Bejaarde in het ziekenhuis, wonende in een bejaardentehuis bij toen nog gescheiden financiering verpl.huis (ABW en AWBZ), de kinderen gingen achter onze rug om het bej.huis opzeggen, want het moest vph worden om het vermogen buiten schot te laten. Daar zijn we dus niet ingetrapt, ook geen indikatie voor.

  2. Lees alle reacties
  3. Misschien is het nieuws wel dat dit nieuws is in een landelijk dagblad: Als ergens een financiële prikkel wordt ingebouwd dan ligt het toch voor de hand dat daarop een reactie ontstaat? Of waren/zijn er mensen die denken dat gemeenten zich onttrekken aan die realiteit?
    Of, ander optie, ontstaan er twijfels over marktwerking in de zorg….?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.