Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Ouderen worden totaal verkeerd benaderd’

Mark van Dorresteijn
Ouderen worden op een verkeerde manier verleid om zorgtechnologie te gebruiken. ‘De benadering moet radicaal anders’, stelt Louis Neven, lector van Avans Hogeschool, in zijn lectorale rede ‘Innoveren voor Actieve Ouderen’.
Louis Neven
Louis Neven

Het ontwikkelen van innoverende techniek als robotica en telecare is nodig om complexe gezondheidsvraagstukken het hoofd te bieden. Maar om met deze technologische ontwikkelingen het gewenste resultaat te behalen moeten ouderen volgens Neven radicaal anders benaderd worden. Neven maakt zich zorgen over de houding van ontwerpers van technologieën voor ouderen. ‘Hun focus ligt nu heel erg bij de categorie zwakke ouderen. Maar het overgrote deel is gezond en actief. Door die mismatch creëren ontwerpers en ingenieurs innovaties die vaak niet gewenst zijn. Niemand zit te wachten op een techniek die hen stigmatiseert als oud’, aldus Neven.

Maatwerk

Neven werkt met 13 kenniskringleden samen en onderzoekt technologie die mensen verleidt zich gezond te gedragen. Het liefst gericht op jonge ouderen om zodoende met een kleine gedragsverandering een grote gezondheidswinst te behalen. Neven: ‘Ondanks pogingen wordt helaas vaak onvoldoende de koppeling gemaakt met de wensen en behoeften van de gebruiker. Volgens ons moet de progressie niet komen uit innovatie in termen van nieuwe online platforms, apps of robotica. Maar moet de progressie komen uit sociaal onderzoek. Wie zijn die ouderen, wat willen ze, wat kunnen ze en hoe past technologie daarbij?’

Sleutelrol

De lector onderstreept dat het van groot belang is hoe de huidige en toekomstige zorgprofessional tegen de technologie aankijkt. Neven: ‘De zorg- en welzijnsmedewerker vervult een sleutelrol bij het gebruik van zorgtechnologie. Je hebt iemand nodig die de cliënt goed kent en die weet wat voor technologie daarbij past. Goede zorg gaat om maatwerk, want iedere oudere is tenslotte anders.’

Innovatie

Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. Hoe verschillende zorginstellingen of ondernemers hun weg vinden, leest u in het dossier innovatie.
Bekijk het dossier

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Is het niet verstandig om samen te weren met de seniorenorganisaties (50-55 plus). Met name de KBO s heel actief in scholing op het gebied van ICT, ook niet-leden kunnen daar gebruik van maken.
    Bij de organiaties zit een schat aan ervaring en kennis ove de doelgroep.

  3. De Novire totaaloplossing heeft bij intake en screening de zelfstandigheidsmetingen van het CTOW geïntegreerd. Deze vragenlijsten gaan uit van normaal burgerschap afgezet tegen 8 leefgebieden. Zelfstandigheid wordt later in het proces afgezet tegen ambitie, urgentie en kwaliteit van begeleiding (doelrealisatie). Bovenstaand is geheel geïntegreerd met het zorgplan, rapportages, planning, registratie en declaratie.
    De gedachte achter de zelfstandigheidsmetingen is dat elk mens in staat is zijn leven vorm te geven, al dan niet in samenwerking met een wettelijk vertegenwoordiger. Dit is het basisuitgangspunt.
    Het gaat in beginsel ook niet om ICT, maar om de kennis en het inzicht erachter. Wanneer een systeem de verkeerde benadering teweegbrengt, kan dit veranderd worden door er een ander systeem en/of filosofie en/of werking tegenover te zetten.!
    Novire heeft het GGZ kernformulier ontwikkeld met Stichting PerspeKtief te Delft. Ook binnen de ouderenzorg vinden er momenteel pilots plaats met Qsuite, al dan niet gecombineerd met het Omaha system en meting tbv sociale domein (WMO).
    Klanten en professionals zijn enthousiast; de methodiek achter de wizardzorgt voor methodische diepgang, professie en creativiteit. Nog nooit vertoond en dus ook nog innovatief! Is nu nog een kwestie van durf bij zorgaanbieders…

  4. Ik ben het volledig eens met Louis Neven. Zorginnovatie die de oudere reduceert tot zijn zorgafhankelijkheid is een slechts uitgangspunt en werkt stigmatiserend. Dit soort zorginnovatieve services of producten kan dan ook vaak moeilijk de markt bereiken.
    Suzy Maes
    time2care cvba

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.